Rozvoral (SPD): Náš krásný český jazyk si zaslouží úctu a lásku

22.02.2023 9:09 | Komentář

Mateřský jazyk vytváří naprosto zásadní identitu každého člověka a množství různých jazyků po světě představuje naše světové kulturní dědictví.

Rozvoral (SPD): Náš krásný český jazyk si zaslouží úctu a lásku
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

I proto, abychom o toto kulturní dědictví nepřišli, vyhlásilo UNESCO den 21. únor Mezinárodním dnem mateřského jazyka. Na celém světě se používá kolem sedmi tisíc jazyků, v Evropské unii máme 24 úředních jazyků, ale pro nás je zásadní, že v České republice máme svůj mateřský jazyk – jazyk český.

Anketa

Je v pořádku, že vláda zvýší důchody méně, než ukládá zákon?

5%
95%
hlasovalo: 28577 lidí

V našem vlasteneckém hnutí SPD ctíme občanskou i národní svobodu, přímou demokracii, duchovní a kulturní evropské tradice a národní hrdost. Vždy budeme usilovat o zachování dědictví našich předků, a nikdy nepřipustíme jejich zcizení. Jsme velmi hrdi, že máme za svůj mateřský jazyk češtinu, kterou předáváme našim dětem a vnoučatům, neboť jsme si vědomi, že je zásadní podporovat a zachovat vzdělávání v mateřském jazyce již v raném dětství. Podporujeme i výuku a znalost dalších cizích jazyků v rámci základního vzdělávání, ale vždy musí být znalost českého jazyka prioritní. V případě výuky cizích jazyků dnes převládá anglický a německý jazyk, starší generace měly ve škole povinně ruštinu.   

Náš krásný český jazyk si zaslouží úctu a lásku k němu. V rámci jeho historie bych zmínil jeho význam v době českého národního obrození, které se datuje přibližně od 70. let 18. století do poloviny 19. století. Politicky bylo završeno roku 1918 vznikem národního státu. České obrození bylo součástí širších evropských událostí, ovlivněných zejména osvícenstvím, Francouzskou revolucí, počínajícím nacionalismem a romantickým zájmem o národní historii. Podstatou českého národního obrození byl národně osvobozenecký boj za český národ a zrovnoprávnění českého lidu, jazyka a kultury.

Hnutí SPD prosazuje na politické scéně všechny kladné aktivity, které vedou k nezávislosti a suverenitě českého státu, mezi něž patří i podpora národních, kulturních a tradičních hodnot naší společnosti. Mezi ty jednoznačně náleží i zachování českého jazyka pro budoucí generace.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce