Rozvoral (SPD): Občané ČR jsou pro nás vždy na prvním místě

22.07.2023 22:01 | Komentář

V tomto týdnu si naplánovala vládnoucí pětikoalice protlačit Sněmovnou dva velmi důležité materiály, které z pohledu hnutí SPD ovlivní v blízké budoucnosti suverenitu České republiky a podstatně sníží kvalitu života našich seniorů.

Rozvoral (SPD): Občané ČR jsou pro nás vždy na prvním místě
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Hnutí SPD zcela zásadně odmítá oba zmiňované materiály a v průběhu jejich projednávání využíváme všech možných prostředků, abychom dosáhli jejich nepřijetí. Vládní pětikoalice si je vědoma převahy 108 poslanců, a tak na sílu protlačuje Sněmovnou to, co chce prosadit. Na tento týden zařadila na projednávání ratifikaci Dohody mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými o spolupráci v oblasti obrany (Defense Cooperation Agreement – DCA) a třetí čtení vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění.

Dohodu DCA nakonec poslanci odhlasovali. Zcela jednotně byli proti pouze poslanci z našeho hnutí, kteří v rámci svých vystoupení přednášeli argumenty proti této smlouvě. Spolu s pětikoalicí hlasovali pro i poslanci z hnutí ANO. Dle hnutí SPD tato dohoda nezaručuje rovnost a rovnoprávnost České republiky v mezinárodních vztazích a narušuje naši samostatnost a suverenitu. České republice tato dohoda nařizuje rozsáhlé a nákladné povinnosti, naopak Spojeným státům neukládá povinnosti žádné, nebo jen minimální a spíše formální.

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41188 lidí

Zastáváme názor, že k tak důležité dohodě mělo být vypsáno celostátní referendum a vláda měla vést s širokou veřejností všeobecnou diskusi. Dohoda DCA nebyla projednána v ústavně právním výboru Sněmovny, což může být způsobeno tím, že si vláda není jistá, zda je tato dohoda v souladu s Ústavou České republiky a mezinárodním právem. Hnutí SPD říká jednoznačné NE přítomnosti jakýchkoli cizích armád, vojáků a základen na českém území. 

Projednávání třetího čtení novely vládního zákona o důchodovém pojištění bylo ve středu přerušeno a bude pokračovat dnes. Vláda v něm navrhuje výrazné snížení řádných valorizací důchodů, úplné zrušení mimořádných valorizací důchodů a zpřísnění podmínek pro odchod do předčasného starobního důchodu včetně snížení tohoto typu penzí, což v hnutí SPD odmítáme.

Zároveň předkládáme k této vládní novele deset vlastních pozměňovacích návrhů, kde například požadujeme zachovat stávající podobu valorizací důchodů, anebo jejich alternativní úpravu v podobě zvyšování důchodů všem jejich příjemcům vždy o stejnou finanční částku, což by bylo spravedlivé a pomohlo by to nízkopříjmovým důchodcům. Naše postoje jsou v této oblasti vedeny s cílem bránit sociální a ekonomické zájmy a práva všech současných i budoucích příjemců důchodů.

Pro hnutí SPD jsou naši občané vždy na prvním místě a jasně říkáme, že budeme neustále bránit suverenitu a samostatnost České republiky.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii