Rozvoral (SPD): Ochrana státních hranic ČR před nelegálními imigranty musí být prioritou

23.07.2022 13:15

Poslední dobou je zaznamenáván stále větší nárůst záchytu imigrantů, převážně ze zemí Blízkého východu a Afriky, kteří bez povolení neoprávněně vstupují na území naší republiky.

Rozvoral (SPD): Ochrana státních hranic ČR před nelegálními imigranty musí být prioritou
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Hnutí SPD dlouhodobě apeluje na Ministerstvo vnitra ČR, aby přijalo systémové opatření v Policii České republiky (dále jen policie) ve věci zajištění větší ochrany a střežení státních hranic, s cílem zabránění vstupu nelegálním imigrantům na území České republiky. Naše hraniční přechody jsou ze strany policie kontrolovány jen namátkově formou bezpečnostních akcí, což je zcela nedostačující.

Převážná část nelegálních imigrantů byla zadržena na základě prvotního oznámení občanů. Odhalení imigranti tak tvoří jen zlomek z celkového počtu imigrantů, kteří zde pobývají a provádějí nelegální tranzit přes Českou republiku.

Jak uvádějí policejní statistiky v roce 2021, řešili policisté odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina celkem 37 záchytů tranzitujících nelegálních imigrantů přes území České republiky. V celkovém součtu se jednalo o 88 imigrantů, což v rámci celostátního srovnání dle krajů znamenalo druhé místo za Jihomoravským krajem. V naprosté většině šlo o záchyty na dálnici D1.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

K přepravě imigrantů byla využívána dodávková a nákladní motorová vozidla, případně osobní motorová vozidla. Imigranti cestovali zejména ukryti na ložné ploše návěsů kamionů, případně k přepravě využívali osobní automobily. Cestovali bez cestovního dokladu a patřičného povolení k pobytu na území členských států EU. Na území České republiky byli dopraveni z území sousedních států Rakouska nebo Slovenska. Především šlo o imigranty pocházející z Afghánistánu, Maroka, Sýrie, Alžírska a Turecka.

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9633 lidí

Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje prostřednictvím svého mluvčího uvedla minulý pátek na svých stránkách, že za v období od pondělního rána 11. 7. do pátečního večera 15. 7., tedy za necelý týden, cizinečtí policisté na území jižní Moravy zajistili 147 imigrantů. V drtivé většině se jednalo o syrské uprchlíky, kteří k nám téměř vždy přicestovali ze Slovenska.

Při vyhledávání imigrantů hlídky často používají i nejmodernější techniku, kterou jsou například drony, nebo speciální přístroj, jenž dokáže odhalit ukryté imigranty pomocí zachycení tlukotu srdce. Nezřídka ale tzv. zelenou hranici imigranti překonávají i po svých. Oproti předcházejícím měsícům policisté nyní zaznamenávají enormní nárůst této nelegální imigrace, v červnu například zajistili 165 imigrantů. Cílová destinace i nadále zůstává pro imigranty stejná, jedná se o státy západní Evropy.

Z výše uvedených případů záchytu nelegálních imigrantů na našem území plyne nutnost posílení ochrany vlastních hranic České republiky, abychom nelegální imigranty zachytili ihned na hranici a mohli je vrátit do zemí, odkud přišli.

Hnutí SPD navrhuje v této oblasti systémové řešení, spočívající v tom, že ochrana našich státních hranic by měla být součástí každodenního výkonu služby příslušníků policie. Plány představitelů EU na přerozdělování nelegálních imigrantů proti vůli našich občanů rázně odmítáme!

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.