Rozvoral (SPD): Odmítáme další diktát EU ohledně chovu malých zvířat v domácnostech

01.11.2023 15:18 | Tisková zpráva

Drtivá většina českých občanů odmítá iniciativu prosazovanou západními aktivisty, spočívající v určení tzv. evropského pozitivního seznamu zvířat vhodných k chovu. Ten by určil, která zvířata se chovat mohou, ostatní by byla striktně zakázána.

Rozvoral (SPD): Odmítáme další diktát EU ohledně chovu malých zvířat v domácnostech
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Hnutí SPD zásadně odmítá další šílený návrh, jímž se v současné době zabývají bruselští úředníci zastoupení v Evropské komisi, a který vzešel z organizace Eurogroup of Animals ci Animal Advocacy and Protection. Do dvou let se má výrazně omezit chov některých domácích zvířat a některé druhy se mají zcela zakázat. 

Anketa

Líbil se vám projev prezidenta Pavla pronesený 28. října?

4%
93%
hlasovalo: 14001 lidí
Podle zveřejněných informací na webu iDnes se má zákaz týkat některých hadů jako např. hroznýšů, krajt, či jedovatých pavouků, zakázán by měl být i chov osmáků degu, křečíků džungarských či papoušků ara. Evropská komise tedy připravuje celoevropský pozitivní seznam zvířat vhodných k chovu. Co by na tomto seznamu nebylo, by nesměl s výjimkou zoologických zahrad nikdo chovat, rozmnožovat ani prodávat. To by se negativně dotklo drtivé většiny rozšířených druhů, které chovají akvaristé či teraristé.

Opravdu nejde o žádný žert, ale o realitu. Obdobný seznam už má devět evropských států: Francie, Itálie, Litva, Belgie, Nizozemsko, Kypr, Lucembursko, Slovinsko a Malta. V Nizozemsku je například povolen chov třiceti druhů zvířat, např. pes, kočka, pískomil.

V České republice má přitom dle průzkumů 78 procent lidí nějaké zvíře. To se týká například také rodin bydlících v panelových domech na sídlištích, kdy rodiče věnovali svým dětem osmáka degu, který patří k oblíbeným domácím mazlíčkům z řádu hlodavců s veselou povahou. Připravovaný pozitivní seznam EK by se v případě jeho zavedení týkal každého chovatele, s výjimkou certifikovaných ZOO a záchranných stanic. Zavedením pozitivního seznamu by tak hrozil zákaz chovu většiny druhů živočichů a majitelé takových zvířat by je již nemohli rozmnožovat, obchodovat s nimi, ani je vystavovat. Vlastněné exempláře by si mohli nechat pouze na „dožití“. Občané by tak přišli o veškeré výstavy a burzy domácích zvířat. Předseda Českého svazu chovatelů Ondřej Matouš se k tomu dle iDnes vyjádřil takto: „Vše, co není domácí zvíře, bude zakázané. Výjimku dostanou nějaká nejtypičtější zvířata, jako je třeba andulka. Skončí obchod, skončí výměna, skončí výstavy. Bude to konec českého chovatelství.“

Stanovisko hnutí SPD k tomuto návrhu je jednoznačné. Zásadní odmítnutí, stejně jako většina dalších opatření a nařízení z EU (viz např. Green Deal, Migrační pakt EU). Prosazujeme referendum o vystoupení České republiky z EU. Pro hnutí SPD je nezávislost a suverenita českého státu prioritou.

Převzato z Profilu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…