Rozvoral (SPD): Piráti svými obstrukcemi podporují zneužívání sociálních dávek nepřizpůsobivými

09.04.2021 13:49

Ve středu se v Poslanecké sněmovně projednávala novela zákona o pomoci v hmotné nouzi, která vzešla z dílny hnutí SPD. Díky obstrukcím pirátské poslankyně Richterové se opět druhé čtení nepodařilo dokončit.

Rozvoral (SPD): Piráti svými obstrukcemi podporují zneužívání sociálních dávek nepřizpůsobivými
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Hnutí SPD novelu zákona, kterým se mění zákon o pomoci v hmotné nouzi, předložilo do Sněmovny již v listopadu roku 2019. Od té doby čeká na své projednání a v současné době se nachází ve druhém čtení.

Anketa

Má premiér Babiš na vlastní pěst shánět vakcíny i vysoko nad rámec cen, které vyjednala EU?

78%
22%
hlasovalo: 11678 lidí

To nebylo dokončeno v rámci projednávání na 79. schůzi PS, a ani tento týden na 91. schůzi PS. V rámci středečního projednávání si téměř celý čas (téměř dvě hodiny) záměrně usurpovala Olga Richterová, poslankyně za Piráty. To vše s cílem, aby se nedokončilo druhé čtení, čímž dala jasně všem najevo, že Piráti podporují nepřizpůsobivé občany, kteří zneužívají sociální dávky.

Tuto novelu zákona o pomoci v hmotné nouzi jsme podali s cílem zabránění zneužívání některých z mnoha forem dávek pomoci v hmotné nouzi. Současná zákonná úprava umožňuje v mnoha ohledech netransparentní a účelové chování a jednání příjemců dávek hmotné nouze a žadatelů o ně. A právě podvodným jednáním chce navrhovaná novela zabránit, protože se tohoto nezákonného jednání dopouští převážně osoby, které by neměly za standardního posuzování na tyto sociální dávky nárok. Vše se tak děje na úkor slušných občanů, kteří si výplatu sociálních dávek zaslouží.

V rámci projednávání novely zákona o pomoci v hmotné nouzi tak jasně ostatní politické subjekty zastoupené v dolní komoře PČR vysílají občanům signál, jak na tuto oblast nahlížejí. Nám jde především o to, aby se zamezilo podvodnému a spekulativnímu jednání v souvislosti s čerpáním dávek hmotné nouze nebo v rámci žádostí o tyto dávky. Též by mělo dojít k velké úspoře veřejných prostředků a k posílení příslušných kontrolních a sankčních mechanismů.

V hnutí SPD prosazujeme zásadu, že státem vyplácené peníze musí směřovat slušným a pracujícím občanům a v žádném případě k těm, kteří například parazitují na nelegálně vyplácených sociálních dávkách. Máte-li shodný názor, podpořte naše kandidáty v nadcházejících parlamentních volbách, které proběhnou v říjnu tohoto roku.

Převzato z Profilu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…