Rozvoral (SPD): Poctivě pracujícím občanům by reálná mzda neměla klesat

13.03.2024 6:23 | Komentář

Zaměstnanci v České republice už více než dva roky chudnou, neboť si za své výdělky mohou koupit stále méně zboží a služeb. Za současnou výplatu si koupí pracující dokonce méně než před pěti lety.

Rozvoral (SPD): Poctivě pracujícím občanům by reálná mzda neměla klesat
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejnil data, týkající se průměrné mzdy zaměstnanců ve čtvrtém čtvrtletí minulého roku, z kterých při zohlednění inflace vyplývá, že reálná mzda klesla již deváté čtvrtletí v řadě, což je nejdelší období poklesu v historii České republiky. Tato data, podložená ČSÚ, jsou silně v rozporu s tím, co tvrdí současná pětikoaliční vláda v čele s premiérem Petrem Fialou, že platy zaměstnanců stále rostou a že tomu bude tak i v tomto roce.

Hnutí SPD je silně nespokojeno s touto situací, kdy i poctivě pracující nevyjdou se svými pravidelnými příjmy na zajištění chodu domácností. Tím dochází k tomu, že se stále více zvyšuje počet našich občanů, kteří se stávají závislými na výplatě sociálních dávek.

Anketa

Zaslouží si zemědělec, který vysypal před Úřad vlády hnůj, trest?

3%
96%
hlasovalo: 18615 lidí

Veřejně zastáváme názor, že Fialova vláda ožebračuje občany a ničí českou ekonomiku. Například dle ČSÚ se v loňském roce opět propadly maloobchodní tržby o více než čtyři procenta, což znamená, že naši občané omezili v tomto rozsahu v důsledku poklesu svých reálných příjmů svou spotřebu, a to nejvíc od roku 2001. Maloobchodní tržby v sektoru potravin loni meziročně klesly ještě výrazněji, a to o více než pět procent. Stále více občanů je tak nuceno dávat přednost nejlevnějším potravinám bez ohledu na jejich kvalitu. Jde o smutnou bilanci a zároveň o tristní a tragickou vizitku vládního působení Fialovy pětikoalice.

Nástupem Fialovy vlády k moci skončilo období, kdy mzdy zaměstnancům výrazně rostly a naše společnost bohatla. Současný propad hodnoty vydělaných peněz je v historii České republiky bezprecedentní. Celoroční pokles reálných mezd zažili zaměstnanci zatím čtyřikrát. Zatímco v krizových letech 1998, 2012 a 2013 se jednalo o snížení do dvou procent, které se podařilo rychle vyrovnat, předloňský propad o 8,5 procenta společně s loňským poklesem o další 2,5 procenta znamená, že na vrchol se budou mzdy vracet výrazně delší dobu.

Zatím nejvyšší hodnotu v přepočtu na kupní sílu měly průměrné výdělky v roce 2021. Prognóza ministerstva financí sice modeluje vývoj mezd až do roku 2026, ale ani v něm reálná mzda nedosáhne úrovně roku 2021.

Za celý loňský rok činila průměrná mzda 43 341 korun, ale k přihlédnutí k navýšení spotřebitelských cen se tak reálně snížila o téměř tři procenta. Též je známo, že této hodnoty většina zaměstnanců nedosáhne. Větší vypovídající hodnotu tak má takzvaná mediánová mzda. Ta činila o poznání méně, a sice jen 34 700 korun. Nedosáhla přitom tak významného růstu, tudíž inflace na ní měla ještě větší negativní dopad.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…