Rozvoral (SPD): Podali jsme návrh zákona na zrušení škodlivé inkluze ve školství

15.05.2020 16:13

První úterý v květnu tohoto roku podali naši poslanci za hnutí SPD ve Sněmovně novelu školského zákona, která by měla zrušit inkluzi ve školství.

Rozvoral (SPD): Podali jsme návrh zákona na zrušení škodlivé inkluze ve školství
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Další důkaz o tom, že hnutí SPD prostřednictvím svých poslanců aktivně pracuje ve Sněmovně ku prospěchu našich občanů i v této mimořádné době, ovlivněné koronavirovou pandemií, dokládá i náš návrh novely školského zákona. Tento dokument je vedený jako sněmovní tisk č. 856 a byl 5. května 2020 prostřednictvím naší kolegyně Terezy Hyťhové, která je zároveň místopředsedkyní Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, předán k projednávání.

Jsme přesvědčeni, že navrhované změny v praxi prokáží svůj přínos, jak pro základní školy doposud zajišťující inkluzi pro ostatní žáky ve společné třídě s dětmi s mentálním postižením, tak hlavně pro samotné žáky mající těžké nebo středně těžké mentální postižení, případně více takových postižení, či autismus.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Našim cílem tohoto návrhu zákona je zajištění práva na vzdělání tak, aby byl maximálně využit potenciál všech žáků. Změna zákona odstraňuje omezení práv v tomto směru u žáků v hlavním vzdělávacím proudu a také u žáků, kteří potřebují například trvalé vzdělávání se speciálním pedagogem, případně s podporou a v podmínkách, kterou není běžná základní škola schopna zajistit. Návrh zákona tedy nepodporuje potlačování speciálního školství nadměrnou inkluzí v běžných základních školách. Velkým přínosem návrhu zákona je také to, že navrhovaná úprava umožní systémově lepší využití kvalifikace učitelů, zefektivní jejich práci a zvýší kvalitu vzdělávání ve škole pro všechny žáky.

Hnutí SPD předkládá tuto novelu školského zákona po důkladné analýze vynaložených nákladů na asistenty a speciální pedagogy, kteří byli nápomocni žákům s mentálním postižením, po odezvách rodičů žáků, kterým byla asistence zajišťována, i po konzultacích se samotnými pedagogickými pracovníky působícími na těchto vzdělávacích institucích. Náš závěr po této analýze zní, že by se mělo každoročně ušetřit až šest miliard korun, které by zajisté šly v resortu školství využít lépe.

Převzato v Profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.