Rozvoral (SPD): Poslanci hnutí SPD hlasovali proti prodloužení nouzového stavu

24.05.2022 12:45

Vládní pětikoalice si opět odhlasovala vládní návrh prodloužení doby nouzového stavu, a to konkrétně do konce měsíce června tohoto roku.

Rozvoral (SPD): Poslanci hnutí SPD hlasovali proti prodloužení nouzového stavu
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Stalo se tak minulý čtvrtek na mimořádné schůzi Sněmovny. Premiér Fiala to zdůvodňoval tím, aby se vláda mohla lépe vyrovnat s důsledky přílivu ukrajinských uprchlíků do České republiky.

Poslanci hnutí SPD pro nouzový stav v minulosti nehlasovali, a i tentokrát byli proti jeho prodloužení, protože odmítají možné zneužívání institutu nouzového stavu. Dle hnutí SPD je nutné už dále nezatěžovat naše občany opatřeními vycházející z nouzového stavu, které jim mohou bránit k plnému využívání jejich práv a svobod vyplývající z Ústavy České republiky a Listiny základních práv a svobod.

Premiér Petr Fiala a ministr vnitra Vít Rakušan sice prohlašují, že se nouzový stav našich občanů týkat nebude, ale my dobře víme, že v případě vyhlášeného nouzového stavu lze např. nařizovat hoteliérům a osobám poskytujícím ubytovací služby, aby poskytli svoje ubytovací kapacity ve prospěch uprchlíků, a tak jim nařídit, aby ve svých ubytovacích zařízeních poskytli ubytování např. sociálně nepřizpůsobivým, převážně romským osobám, které mají maďarské i ukrajinské občanství. Ty se hromadně se svými početnými rodinami přemísťují do České republiky, neboť velmi rychle našly cestu, jak náš štědrý sociální systém zneužít ve svůj prospěch.

Anketa

Vadí vám, že Babiš místo jednání sněmovny objížděl Moravu s obytňákem?

hlasovalo: 16229 lidí

Na vládu chceme v této souvislosti apelovat, aby těmto praktikám zamezila a přijala důsledná a rychlá opatření, aby k takovýmto situacím zneužívání sociálních dávek nedocházelo. Je to výsměch hlavně našim slušným a pracujícím občanům, pro které toho naše vláda do současné doby moc neudělala.

V době vyhlášeného nouzového stavu mohou být také prováděny nákupy bez výběrových řízení. A právě, pro případy, aby se takovým praktikám zabránilo, neboť mohou být zneužívány, hnutí SPD nouzový stav odmítá. S hoteliéry, majiteli penzionů či rekreačních středisek pak může vláda a hejtmani o ubytování v jejich ubytovacích zařízeních jednat, a nikoliv jim to nařizovat. Vláda navíc měla již více než tři měsíce na to, aby normy potřebné pro řešení jevů spojených s uprchlickou krizí, za což nese veškerou odpovědnost, vypracovala a předložila Sněmovně k projednání.

Vládní představitelé během svých vystoupení prohlašovali, že se jedná v této souvislosti o poslední prodloužení nouzového stavu. Těmto slibům ale hnutí SPD nevěří. Nouzový stav se stal běžným stavem v České republice, neboť s různými přestávkami zde trvá déle jak dva roky, což nemá obdobu v žádné jiné evropské zemi. Vládě zřejmě tento stav vyhovuje, protože jim umožňuje snadnější způsob řízení naší republiky. V hnutí SPD se domníváme, že ze strany vlády je to spíše „neřízení“, protože tato vláda neřeší problémy, které silně negativně zasahují do života našich občanů.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…