Rozvoral (SPD): Požadujeme trestní a hmotnou odpovědnost politiků!

26.10.2022 13:05

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci.

Rozvoral (SPD): Požadujeme trestní a hmotnou odpovědnost politiků!
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Vážení přátelé,

politici vládní pětikoalice Petra Fialy na občany kašlou a chtějí si výrazně zvyšovat platy. Hnutí SPD naopak prosazuje zmrazení platů politiků. Vláda Petra Fialy nedokáže v EU hájit české zájmy. Naše firmy, zejména sklárny, hutě, pekárny a další již dnes zavírají a propouštějí. Další zadlužování naší země způsobené Fialovou vládou přinese jen další zdražování a vláda Petra Fialy může naši zemi přivést k bankrotu a kolapsu. Vláda Petra Fialy si půjčí 10 miliard korun na pomoc Ukrajincům. Česká vláda preferuje zájmy Ukrajiny před zájmy vlastní země a vlastních občanů. 

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18758 lidí
Vyzýváme občany, aby přišli 28. října ve 14 hodin na náměstí Zelný trh v Brně na demonstraci říct STOP Fialově vládě, STOP zdražování, STOP válce, STOP rozkrádání naší země! Odmítáme, aby se Petr Hladík z KDU-ČSL, spojený s korupční kauzou v Brně, stal ministrem! Premiér Fiala po kriminální kauze STAN Dozimetr toto vše toleruje. Místopředsedkyně Sněmovny za Piráty Richterová a předseda KDU-ČSL Jurečka způsobili škodu minimálně 31 miliard. Požadujeme trestní a hmotnou odpovědnost politiků! 

1. Politici vládní pětikoalice Petra Fialy na občany kašlou a chtějí si výrazně zvyšovat platy. Hnutí SPD naopak prosazuje zmrazení platů politiků.

Politici vládní pětikoalice Petra Fialy (ODS, Piráti, STAN, TOP 09 a KDU-ČSL) si chtějí výrazně zvyšovat platy. Vyplývá to z návrhu ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL), který požaduje rozmrazení (tedy skokové zvýšení) platů ústavních činitelů od roku 2023. Hnutí SPD s tím naprosto nesouhlasí a prosazujeme naopak zmrazení platů politiků na celé toto volební období. Návrh na zmrazení platů politiků jsme po volbách v roce 2021 předložili ve Sněmovně již dvakrát, poprvé jej vládní poslanci zamítli, projednání toho druhého dodnes blokují, přitom je námi předložen v tzv. zkrácené lhůtě, a může tudíž platit v podstatě ze dne na den. Hnutí SPD požaduje, aby v době ekonomické krize, vysoké inflace a poklesu reálných mezd občanů byli politici solidární se svým národem. Nelze kázat vodu a přitom pít víno. Politici by si neměli o svých platech rozhodovat sami. Vláda Petra Fialy tímto krokem na občany naprosto kašle a zajímají ji jen vlastní finanční privilegia. Taková vláda nemá právo stát v čele země!

2. Vláda Petra Fialy nedokáže v EU hájit české zájmy. Naše firmy, zejména sklárny, hutě, pekárny a další již dnes zavírají a propouštějí.

Návrh Evropské komise na celoevropské snížení cen energií neobsahuje oddělení ceny elektřiny od ceny plynu, což byl požadavek České republiky, který vláda Petra Fialy opět nedokázala v Bruselu minulý týden na summitu prosadit, přestože Radě EU momentálně předsedá. V praxi se tak ukazuje nulový význam unijního předsednictví České republiky, které stojí naše daňové poplatníky více než 2 miliardy korun. Naopak Maďarsko si na tomto summitu zajistilo výjimku z tzv. pohyblivého cenového stropu, cenového pásma na dovážený zemní plyn a bude moci nadále dovážet levný plyn z Ruska na základě dlouhodobé smlouvy, kterou má na 15 let uzavřenou s ruskou společností Gazprom. Německo se také rozhodlo jít vlastní cestou a bude masivně a plošně dotovat svůj průmysl a domácnosti tak, jak schválil německý parlament (200 miliard euro). Tím pádem tak část našich firem již nebude schopná konkurence, protože německé průmyslové podniky mohou mít cenu 1 kWh plynu zastropovanou v přepočtu na 1,7 Kč, zatímco velké české podniky ji nemají zastropovanou vůbec a nedostávají žádnou státní pomoc. Naše firmy, zejména sklárny, hutě, pekárny a další již dnes zavírají a propouštějí a tohle bude poslední kapka! Opět se jasně ukazuje, že slabá vláda Petra Fialy (ODS) nedokáže v EU hájit národní zájmy vlastního státu. Potvrzuje se i dlouhodobé stanovisko SPD, že jediným systémovým řešením energetické krize je přednostní přímý prodej v ČR vyrobené elektřiny domácím spotřebitelům za dostupné ceny a nákup levného zemního plynu v rámci dlouhodobých kontraktů přímo od jeho producentů.

3. Další zadlužování naší země způsobené Fialovou vládou přinese jen další zdražování a vláda Petra Fialy může naši zemi přivést k bankrotu a kolapsu.

Tento týden se bude ve Sněmovně projednávat v prvním čtení návrh státního rozpočtu na rok 2023. Fialova vláda před volbami slibovala šetření a rozpočtovou odpovědnost, ale navrhuje další rozpočtový deficit, a to ve výši 295 miliard korun. A to i přesto, že samo ministerstvo financí ve svých materiálech uvádí, že v příštím roce očekává jen z DPH a z daní z příjmu fyzických a právnických osob o 216,6 miliard korun vyšší příjmy než za rok 2022! Na těchto číslech je jasně vidět, jak enormně a bezdůvodně vláda meziročně zvyšuje rozpočtové výdaje. V navrženém státním rozpočtu také skokově rostou náklady na obsluhu státního dluhu až na částku bezmála 70 miliard korun. Za tento návrh vládu kritizuje i její Národní rozpočtová rada, a to nejen kvůli masivnímu nárůstu zadlužení státu, ale i s ohledem na to, že vláda v něm počítá i s příjmy z mimořádného zdanění energetických firem a bank (tzv. windfall tax), které zatím nejsou zakotveny v zákonech. Plánovanou výši schodku lze proto označit za spekulativní. Hnutí SPD ostře odmítá rozpočtový diletantismus Fialovy vlády i její hazardování s veřejnými financemi a budoucností našeho státu. Další zadlužování přinese jen další zdražování a Fialova vláda může naši zemi přivést k bankrotu a kolapsu. Tento rozpočet neobsahuje ani návrhy na zvýšení příjmů od zahraničních firem podnikajících u nás (zdanění dividend zahraničních bank, pojišťoven, telekomunikačních firem), které z ČR každoročně vyvádějí až 400 miliard korun, ani přijetí důchodové reformy zajišťující důstojné důchody, ani snížení výdajů státu formou snižování byrokracie slučováním agend ministerstev, omezení plateb solárním baronům a nenavyšování počtu státních zaměstnanců, kterých bude o 8 tisíc více než letos (celkem 492 tisíc). Takže tento vládou předložený návrh odmítáme a připravíme k němu řadu pozměňovacích návrhů.

4. Vláda Petra Fialy si půjčí 10 miliard korun na pomoc Ukrajincům. Česká vláda preferuje zájmy Ukrajiny před zájmy vlastní země a vlastních občanů.

Vláda Petra Fialy minulý týden rozhodla o tom, že si Česká republika půjčí 10 miliard korun na pomoc Ukrajincům. Tento úvěr navyšuje náš státní dluh a jen na úrocích nás bude stát přes půl miliardy korun ročně. Fialova vláda zatím utratila na podporu Ukrajinců v ČR celkem 16,9 miliardy korun. Zdražování, které drtí české občany a firmy, vláda neřeší, ale Ukrajině a Ukrajincům doslova sype miliardy. K 16. říjnu 2022 udělila Fialova vláda jen od letošního března povolení k pobytu v ČR 446 811 novým migrantům z Ukrajiny. To jim plně otevírá dveře do systému tuzemského veřejného zdravotního pojištění zdarma, přístup k veřejnému školství zdarma a rovněž vstup na pracovní trh. Podle údajů Úřadu práce ČR zde ale ke konci září pracovalo z těchto lidí pouze 88 900 osob. A sociální a zdravotní pojištění odvádí pouze zhruba polovina z nich, jelikož značná část Ukrajinců pracuje záměrně na dohody o provedení práce (tzv. DPP), což je zprošťuje od povinnosti těchto pojistných odvodů, přestože využívají zdarma služeb českého zdravotnictví, sociálního systému či školství. Z říjnového jednání sněmovního Výboru pro zdravotnictví vyplynulo, že skokový nárůst výdajů na péči o Ukrajince mají tuzemské zdravotní pojišťovny zejména při léčbě tuberkulózy a HIV. 31. října bude navíc vláda Petra Fialy jednat v Kyjevě společně s vládou Ukrajiny o její obnově. Jde o jednoznačný důkaz toho, že česká vláda preferuje zájmy Ukrajiny před zájmy vlastní země a vlastních občanů. To je pro SPD nepřijatelné!

5. Vyzýváme občany, aby přišli 28. října na náměstí Zelný trh v Brně říct STOP Fialově vládě, STOP zdražování, STOP válce, STOP rozkrádání naší země!

Vyzýváme všechny naše příznivce a občany, kterým není stav naší země lhostejný, aby přišli, pokud mohou, v den státního svátku, v pátek 28. října ve 14 hodin na náměstí Zelný trh v Brně, vyjádřit nespokojenost s Fialovou vládou na demonstraci za demisi této vlády. Pojďme společně říci vládě hlasitě STOP! STOP zdražování, STOP válce, STOP rozkrádání naší země! Na demonstraci vystoupí předseda SPD Tomio Okamura a další.

6. Odmítáme, aby se Petr Hladík z KDU-ČSL, spojený s korupční kauzou v Brně, stal ministrem! Premiér Fiala po kriminální kauze STAN Dozimetr toto vše toleruje.

Vedení vládní KDU-ČSL trvá na nominaci svého místopředsedy Petra Hladíka na funkci ministra životního prostředí. Podle názoru SPD by se Hladík, v jehož kanceláři zasahovala policie v rámci rozsáhlé korupční aféry spojené s privatizací bytů v Brně, neměl stát ministrem do té doby, než příslušné orgány vyjasní jeho úlohu v této kriminální kauze, do které jsou zapojeni i politici další vládní strany, ODS (Otakar Bradáč). Primátorkou Brna je již delší dobu Markéta Vaňková z ODS a poslancem ODS za Brno je i premiér Petr Fiala. Místopředseda KDU-ČSL Petr Hladík měl mimo jiné dle informací MF Dnes vyvíjet tlak na starostu městské části Brno-Židenice s cílem získat k další privatizaci bytové domy. Politik čelící takto vážným podezřením – má policií zapečetěnou kancelář, zajištěný mobilní telefon a služební notebook – nesmí být dle našeho názoru v žádném případě členem vlády! Politikům KDU-ČSL to však nepřekáží a na jeho jmenování ministrem přesto trvají. Po zapojení vládního hnutí STAN ministra vnitra Víta Rakušana a TOP 09 do kauzy organizovaného zločinu Dozimetr v Praze jsme tak svědky prorůstání kriminální činnosti a korupce i do další vládní strany, KDU-ČSL, tentokrát v Brně. A premiér Petr Fiala toto vše toleruje. To je pro SPD nepřípustné!

7. Místopředsedkyně Sněmovny za Piráty Richterová a předseda KDU-ČSL Jurečka způsobili škodu minimálně 31 miliard. Požadujeme trestní a hmotnou odpovědnost politiků!

Místopředsedkyně Sněmovny za Piráty Olga Richterová a předseda KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) svými výroky v médiích a na sociálních sítích o účinnosti tzv. windfall tax (mimořádné zdanění energetických firem a bank) již od roku 2022 způsobili pád akcií dotčených firem, které dosáhly ztráty minimálně 31 miliard korun, přičemž více než polovina z této částky je škoda způsobená společnosti ČEZ, která je ve většinovém vlastnictví státu. O tuto částku tedy přišli akcionáři těchto firem, zejména českého státu, během pár hodin pouze kvůli těmto hloupým a neuváženým vyjádřením. Oba tito vládní politici totiž veřejně prohlásili, že vláda zavede mimořádnou sektorovou daň, tzv. windfall tax, již na zisky z roku 2022 a burza na to reagovala skokovým oslabením akcií dotčených firem. Později se ukázalo, že tato informace není pravdivá, protože ministr Stanjura prohlásil, že to bude platit až od roku 2023, ale to již bylo pozdě. Jde o opakovanou ukázku mimořádného diletantismu představitelů vládních stran poškozující Českou republiku, její firmy a občany. Kdo tuto škodu zaplatí a kdo za ni ponese odpovědnost? Na tomto příkladu je jasně vidět, jak moc v českém právním řádu chybí ustanovení o hmotné a trestní odpovědnosti politiků, což je dlouhodobý návrh hnutí SPD už od doby jeho založení.

Převzato z Profilu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

8:05 Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře enviromentální výchovy