Rozvoral (SPD): Pracující občané si za svou práci zaslouží důstojné finanční ohodnocení!

12.12.2023 11:02 | Komentář

Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejnil minulý týden data, týkající se průměrné mzdy zaměstnanců ve třetím čtvrtletí tohoto roku.

Rozvoral (SPD): Pracující občané si za svou práci zaslouží důstojné finanční ohodnocení!
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Při zohlednění inflace klesla reálná mzda již osmé čtvrtletí v řadě, což je nejdelší období poklesu v historii České republiky. Podle renomovaných analytiků se tak reálná kupní síla našich pracujících snížila na úroveň počátku roku 2018.

Hnutí SPD po celou dobu, kdy je Fialova pětikoaliční vláda u moci, kritizuje její činnost, neboť nekoná vůbec nic ku prospěchu našich občanů. Seniory okradla o jejich navýšení penzí v rámci zákonné valorizace, pro tělesně postižené občany nechce navýšit příspěvek na péči, mladým rodinám omezila úlevy na daních (například zrušila školkovné) a pracující studenti přijdou o speciální daňovou úlevu. Všech pracujících občanů včetně živnostníků se silně negativně dotknou schválené změny, vyplývající z vládního daňového balíčku. Paradoxní na tom všem je i to, že těm, kteří nepracují, i když mohou, neboť se práce štítí, se sociální dávky krátit nebudou. Vláda tak dává všem slušným občanům najevo, že jsou jí lhostejní.

Dle zveřejněných údajů ČSÚ činila průměrná mzda ve třetím čtvrtletí roku 2023 v České republice 42.658 korun. Zde je nutné zmínit, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou. Medián, tedy střední hodnota mezd za toto období byl 37.492 korun, u mužů dosáhl 40.153 korun, u žen byl 34.705 korun. Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 19.835 a 66.998 korunami. Nejvyšší průměrnou mzdu měli ve třetím čtvrtletí zaměstnanci v informačních a komunikačních činnostech, kde se průměrná mzda dostala téměř na 77.300 korun. Nejnižší mzdu měli zaměstnanci ve službách poskytující ubytování, stravování a pohostinství, a to kolem 26.200 korun.

Při zohlednění inflace se průměrná mzda v reálném vyjádření meziročně opět sníží o 2,5 procenta. V roce 2022 byl tento poměr snížení dokonce 8 procent, což byl nejnižší pokles ze všech 38 zemí zastoupených v Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (Organization for Economic Co-operation and Development ? OECD). Například generální ředitel společnosti Up Česká republika Stéphane Nicoletti pro ČTK uvedl, že podle jejich dat považuje aktuálně šest z deseti zaměstnanců svou odměnu za práci za podhodnocenou, kdy takto neuspokojivé vnímání své mzdy nebo platu úzce souvisí s nedostatečnou reakcí většiny zaměstnavatelů na inflaci a snižováním kupní síly zaměstnanců, které trvá prakticky už dva roky.

Hnutí SPD zastává názor, že za tento stav je plně zodpovědná současná Fialova vláda, která všem občanům stále více snižuje kvalitu života, a proto by měla co nejdříve skončit. Občané si zaslouží vládu, která bude pracovat proto, aby jim životní úroveň rostla. Pro hnutí SPD jsou slušní a pracující občané na prvním místě.

Převzato z profilu politika.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): O petice hnutí SPD je mezi občany po celé republice neustále velký zájem

6:23 Rozvoral (SPD): O petice hnutí SPD je mezi občany po celé republice neustále velký zájem

Jsme jedním z prvních politických subjektů, který začal hned od svého vzniku hájit ve velké míře opr…