Rozvoral (SPD): Přímá demokracie a globální výhled na její vývoj

26.05.2017 10:40

Abychom řádně pochopili systém přímé demokracie, který již řadu let reprezentativně funguje ve Švýcarsku, je potřeba se s ním postupně seznámit. Po rostoucím využití občanské iniciativy následuje globální výhled na vývoj přímé demokracie.

Rozvoral (SPD): Přímá demokracie a globální výhled na její vývoj
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Politická práva jsou na vzestupu. Před 39 lety bylo na celém světě pouze 44 zemí, které svým občanům garantovaly základní politická a občanská práva. Od té doby se jejich počet více než zdvojnásobil. Podle indexu Freedom House dnes základní politické a občanské svobody požívají lidé v 89 zemích (více než polovina světové populace). Stejný globální trend platí pro nástroje moderní přímé demokracie. Stále více zemí v poslední době zavádí různé formy iniciativy a referenda – zejména na místní a regionální úrovni.

Za posledních 29 let zaznamenala moderní přímá demokracie ohromný rozmach. Více než polovina všech lidových hlasování, která se v historii konala, spadá do tohoto období. Zůstává jen několik zemí, v nichž neexistují žádné formy přímé demokratické účasti na celonárodní ani regionální úrovni. V letech 1901 – 1910 se v celém světě konalo 18 lidových hlasování, z toho 14 (78%) v Evropě. Během prvního desetiletí nového milénia byl počet lidových hlasování téměř 15krát vyšší (298 lidových hlasování) a podíl mimoevropských světadílů na lidových hlasováních se zdvojnásobil z 22% na 44%. 

Přímá demokracie je velké téma a žít se s ní budeme muset chtě nechtě naučit, jak u nás, tak v celé Evropě, jelikož ona jediná je východiskem z politicko-bruselské krize. Je jedním z nejdůležitějších politických témat, které prosazuje hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD), jelikož dává možnost všem občanům vyjádřit svou vůli nad jakoukoli otázkou, přímo volit a odvolávat politiky a zaručuje vymahatelnou odpovědnost politiků či soudců. Tím se z ní stává nejspravedlivější a nejdemokratičtější politický systém.

Zdroj globální výhled na vývoj přímé demokracie: FDFA Presence Switzerland

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Ministerstvo vnitra se nám musí veřejně za svá nařčení omluvit

15:06 Okamura (SPD): Ministerstvo vnitra se nám musí veřejně za svá nařčení omluvit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zahrnutí SPD do zprávy o extrémismu a soudnímu rozh…