Rozvoral (SPD): Přímá demokracie a omezení, týkající se zákonodárství

18.08.2017 15:17

Abychom řádně pochopili systém přímé demokracie, který již řadu let reprezentativně funguje ve Švýcarsku, je potřeba se s ním postupně seznámit. Po politické účasti v ČR následuje omezení týkající se zákonodárství v ČR.

Rozvoral (SPD): Přímá demokracie a omezení, týkající se zákonodárství
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Každý zákonodárce, tedy i ten český, je v první řadě ve své činnosti limitován morálními hodnotami a zásadami, které společnost přirozeně uznává a jimiž se řídí. Poměrně rigidní hranice však pro legislativu představuje teprve ústavní pořádek. Ten se v České republice sestává z ústavních zákonů, především pak ze samotné Ústavy ČR a Listiny základních práv a svobod, což jsou normy nejvyšší právní síly, se kterými musí být všechny ostatní právní předpisy v souladu.

Ústava České republiky stanoví všeobecná pravidla fungování státu, především formu státního zřízení, zásady politického systému a vztah k mezinárodnímu právu. Dále definuje podobu a způsoby výkonu moci zákonodárné, výkonné a soudní a jejich vzájemná postavení v rámci právního řádu. V neposlední řadě poskytuje jisté standardy územní samosprávě a dalším významným institucím. Na druhé straně pak stojí Listina základních práv a svobod, která přiznává práva jednotlivcům. A to nejen ta základní, ale i ta navazující, jakými jsou kupříkladu práva politická či hospodářská. Omezení pro zákonodárnou tvorbu představují i vyhlášené mezinárodní smlouvy, jež jsou součástí právního řádu. Takové smlouvy mají v případě rozporu se zákonem aplikační přednost.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Konečně je legislativní proces závislý na Politické vůli Poslanecké sněmovny a Senátu, jejichž souhlas je zapotřebí k přijetí zákona (v mnohých situacích však může být Senát přehlasován Poslaneckou sněmovnou). Schválený zákon by měl být podepsán prezidentem republiky a za účelem nabytí platnosti vyhlášen ve Sbírce zákonů.

Přímá demokracie je velké téma a žít se s ní budeme muset chtě nechtě naučit, jak u nás, tak v celé Evropě, jelikož ona jediná je východiskem z politicko-bruselské krize. Je jedním z nejdůležitějších politických témat, které prosazuje hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD), jelikož dává možnost všem občanům vyjádřit svou vůli nad jakoukoli otázkou, přímo volit a odvolávat politiky a zaručuje vymahatelnou odpovědnost politiků či soudců. Tím se z ní stává nejspravedlivější a nejdemokratičtější politický systém.

(zdroj omezení týkající se zákonodárství v České republice: FDFA Presence Switzerland)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.