Rozvoral (SPD): Prioritou hnutí SPD je prosazení obecného referenda a přímé demokracie!

11.06.2024 9:02 | Komentář

Prosazujeme zásadní ústavní a legislativní změny směřující k obraně svobody a demokracie v České republice. Za základní princip obrany demokracie považujeme zavedení přímé demokracie a široké zapojení občanů do řízení země.

Rozvoral (SPD): Prioritou hnutí SPD je prosazení obecného referenda a přímé demokracie!
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Chceme skutečnou svobodu všem lidem, demokracii, tedy vládu lidu nad jejich zemí a našim národům, práva a místo které jim historicky patří. Z tohoto důvodu považujeme přímou demokracii za zásadní nástroj obrany svobody a práv občanů České republiky včetně přímé volby, odvolatelnosti a osobní, hmotné a trestní odpovědnosti politiků. Proto prosazujeme novelu Ústavy České republiky s cílem posílení prvků přímé demokracie v našem politickém systému.

V hnutí SPD prosazujeme politiku, která vychází prioritně z našeho programu. Už v prvním bodu toho programu máme stanoveno, že nechceme být provincií EU, chceme rozvíjet a bránit suverénní Českou republiku. Z tohoto důvodu požadujeme referendum o každém předání státní suverenity na orgány EU, včetně referenda o vystoupení z EU. Chceme Evropu jako volný trh zboží, služeb a práce, a Evropu spolupracujících svobodných a suverénních národních států.

Jedním z klíčových bodů programu hnutí SPD je zajistit našim občanům rozhodování o veřejných věcech v referendu, a proto jsme předložili již v minulém volebním období ústavní zákon o celostátním referendu, k dokončení jeho projednání však nedošlo. I v tomto volebním období jsme předložili hned po ustavení nového složení Poslanecké sněmovny nový návrh ústavního zákona o celostátním referendu, který je veden jako sněmovní tisk č. 8. Poslanci vládní koalice ho ale nechtějí zařadit na program jednání Poslanecké sněmovny.  

Hnutí SPD předložilo tento ústavní zákon o celostátním referendu, aby sami občané České republiky rozhodli o věci obecného zájmu zásadní povahy týkající se vnitřní nebo zahraniční politiky státu. Návrh ústavního zákona má na zřeteli uplatnění vůle většiny, ale zároveň zajišťuje ochranu ústavně zaručených práv a svobod jedince a skupin obyvatelstva, zaručených ústavním pořádkem. Jsme přesvědčením, že přijetí referenda jako běžně užívaného institutu povede ke kvalitnější demokracii v České republice.

Pro hnutí SPD jsou naši občané na prvním místě, a proto zastáváme názor, že by měli dostat možnost se podílet na tom, kam bude v budoucnu Česká republika směřovat.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

21:03 Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k očkování.