Rozvoral (SPD): S hrdostí si připomeneme 105. výročí vzniku Československa

28.10.2023 6:03 | Komentář

Dne 28. října v roce 1918 byla oficiálně uznána samostatná Československá republika, která si tak po rozpadu rakousko-uherské monarchie vydobyla svoji národní suverenitu v novém politickém uspořádání středoevropského prostoru.

Rozvoral (SPD): S hrdostí si připomeneme 105. výročí vzniku Československa
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Hnutí SPD si každoročně připomíná tento významný říjnový den, kdy došlo ke vzniku Československa, a chová úctu a respekt ke všem vlastencům, kteří se podíleli na ustavení republiky. Z vrcholných politiků, kteří se významně podíleli na vzniku československého státu, zmíním tehdejšího prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka, dále předsedu vlády Karla Kramáře, ministra zahraničí Edvarda Beneše a ministra vojenství Milana Rastislava Štefánika. V této souvislosti bych též připomenul skupinu pěti československých politiků, kteří jménem Národního výboru vydali 28. října 1918 provolání o vzniku republiky a následně byli nazýváni „muži 28. října“ – Antonín Švehla, Alois Rašín, Jiří Stříbrný, Vavro Šrobár a František Soukup. Dovolím si zařadit část tohoto provolání Národního výboru:

„Lide československý! Tvůj odvěký sen stal se skutkem. Stát československý vstoupil dnešního dne v řadu samostatných, svobodných, kulturních států světa. Národní výbor, nadaný důvěrou veškerého lidu československého, přejal jako jediný a oprávněný a odpovědný činitel do svých rukou správu svého státu. Vše, co podnikáš, podnikáš od tohoto okamžiku jako nový svobodný člen velké rodiny samostatných svobodných národů.“

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17077 lidí

Hnutí SPD je vlastenecké hnutí hájící odkaz prezidenta osvoboditele Tomáše G. Masaryka a hodnoty, které společně se svými výše uvedenými spolupracovníky prosazoval, tedy občanskou i národní svobodu, přímou demokracii, duchovní a kulturní evropské tradice a národní hrdost. Proto cítíme jako vlasteneckou povinnost bojovat za dědictví našich předků, kteří udrželi a vybojovali naše národní práva, a nesmíme nikdy připustit jejich zcizení. Jako povinnost vnímáme předat svobodnou republiku v dobrém stavu i našim potomkům. Chceme skutečnou svobodu všem lidem žijícím v České republice, demokracii, tedy vládu lidu nad jejich zemí, a našemu národu práva a místo, které mu historicky patří.

Hnutí SPD klade od svého vzniku důraz na zachování suverenity České republiky, což ale není z důvodu členství v Evropské unii možné. Současná podoba evropské integrace je chybným projektem vytvoření evropského superstátu, který je spojen s faktickým oslabením a likvidací národních států a národů Evropy. Žádáme právo občanů rozhodnout v referendu o vystoupení ČR z EU. Podporujeme spolupráci svobodných evropských států na zásadě společných zájmů, otevřeného trhu, svobodného pohybu a obchodu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Pavliku, hnij si dál v Řeporyjích a pyšni se tím, že lezeš do anusu politickým nulám

7:02 Rajchl (PRO): Pavliku, hnij si dál v Řeporyjích a pyšni se tím, že lezeš do anusu politickým nulám

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k facebookovému postu starosty pražských Řeporyjí Pav…