Rozvoral (SPD): S úctou a respektem si připomínáme výročí vzniku Československa!

27.10.2022 12:33

Zítra tomu bude již 104 let, kdy byl vyhlášen nezávislý samostatný československý stát. Vzpomínka tak bude patřit všem předkům, kteří se zasloužili o to, že se podařilo vymanit naši zemi z područí Rakouska-Uherska a vytvořit samostatnou republiku.

Rozvoral (SPD): S úctou a respektem si připomínáme výročí vzniku Československa!
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Hnutí SPD s úctou vzpomíná na všechny, kteří se podíleli na vzniku samostatného československého státu dne 28. října 1918. Sluší se připomenout nejvýznamnější politiky, kteří v té době nejvíce přispěli k obnovení české státní suverenity. Mezi nejvýraznější osobnosti patřil tehdejší první prezident Tomáš Garrigue Masaryk, předseda vlády Karel Kramář, ministr zahraničí Edvard Beneš a ministr vojenství Milan Rastislav Štefánik. V této souvislosti ještě zmíním Antonína Švehlu, Aloise Rašína, Jiřího Stříbrného, Vavra Šrobára a Františka Soukupa, kteří byli za své aktivity při vzniku Československa nazýváni „Muži 28. října“. Významnou roli při vzniku Československa měly též legie, jednotky dobrovolnického zahraničního vojenského odboje Čechů a Slováků za první světové války, které následně tvořily základ československé armády.

Přestože se Československo v roce 1993 rozpadlo, stále je vznik samostatného československého státu 28. října 1918 naprosto zásadním okamžikem v našich novodobých dějinách, a proto nesmíme zapomínat na všechny osobnosti, které pro naši republiku mnohé udělali. Lze mezi ně zařadit nejen významné politiky, ale též významné válečné hrdiny z období druhé světové války, významné podnikatele, kteří proslavili naši republiku ve světě, umělce, vědce, sportovce.

Hnutí SPD v rámci svého programu hájí odkaz prezidenta osvoboditele T. G. Masaryka a hodnoty, které prosazoval. Jedná se o občanskou i národní svobodu, přímou demokracii, duchovní a kulturní evropské tradice a národní hrdost. Dle nás mají lidé právo žít v zemi, která je jejich dědictvím. Chceme skutečnou svobodu všem lidem, demokracii, tedy vládu lidu nad jejich zemí a práva a místo které jim historicky patří. Proto budeme vždy bojovat za dědictví našich předků, kteří udrželi a vybojovali naše národní práva, a nikdy nepřipustíme jejich zcizení. Pány v naší republice musí být občané, a nikoli samozvané elity.

Jsme jediná parlamentní strana, která prosazuje obnovení svrchovanosti a suverenity naší republiky vystoupením z Evropské unie. Proto za zásadní považujeme přijetí funkčního zákona o referendu, aby se občané mohli svobodně vyjádřit k tomu, jakým směrem by se měla naše republika v budoucnu ubírat. Nechceme, aby Česká republika byla jen přívěškem EU, a postupně ztrácela svoji národní identitu. Jsme proti tomu, aby nám politici z Bruselu určovali to či ono a dbali na to, abychom dodržovali jejich směrnice a nařízení, které naši zemi více svazují do područí vládnoucích elit EU. Zároveň v hnutí SPD říkáme, že jsme proevropští. My chceme Evropu svobodných a suverénních národů, které spolupracují dobrovolně a tak, aby to bylo vzájemně výhodné. Chceme společný trh a volný pohyb osob, zboží, služeb i peněz a k tomu nepotřebujeme žádnou kontrolu bruselských úředníků.

Cílem hnutí SPD je rozvíjet Českou republiku ku prospěchu všem občanům, kteří zde žijí, pracují, mají své rodiny, kteří pociťují lásku ke své vlasti a ke svému národu a ctí naší historii, kulturu a tradice. Vznik Československa v roce 1918 byl v tomto významným mezníkem, který si zaslouží naše připomínání. Pro nás je České republika vždy na prvním místě.

Převzato z profilu politika.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…