Rozvoral (SPD): S úctou všem padlým nikdy nezapomeneme na hrůzy druhé světové války

09.05.2022 15:09

Je tomu už 77 let, kdy byla ukončena druhá světová válka v Evropě, což ve svém důsledku znamenalo konečnou porážku nacistického Německa. Občané naší republiky se tak po téměř šesti letech dočkali tolik vytoužené svobody.

Rozvoral (SPD): S úctou všem padlým nikdy nezapomeneme na hrůzy druhé světové války
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Hnutí SPD je si plně vědomo, že ukončení druhé světové války v květnu 1945 v evropských zemích, znamenalo pro naši republiku nový impuls jejího rozvoje v mírových podmínkách. Český národ si tak s pomocí zahraničních mocností, za velkého sjednocení a semknutí celého národa, vydobyl svobodu, a naši občané v celém průběhu této války, i na úkor svých životů, prokázali své vlastenectví. Proto je naší povinností si tyto události s velkým respektem připomínat.

Druhou světovou válku lze definovat jako doposud největší válečný konflikt v dějinách, který vypukl 1. září 1939, kdy Německo zaútočilo na Polsko, a trval do 2. září 1945, kdy kapitulovalo Japonsko. Válka tedy trvala šest let a postupně do ní bylo vtaženo 70 států s více než 80 procenty obyvatelstva světa. Válčilo se na území 40 států Evropy, Asie, Afriky a Oceánie. V Evropě byla oficiálně tato válka ukončena na základě právního dokumentu bezpodmínečné kapitulace ozbrojených sil nacistického Německa spojeneckým mocnostem, který byl podepsán v Remeši 7. května 1945 s platností od druhého dne 23 hodin.

Podpis v Berlíně, na kterém trval Josef Stalin, se uskutečnil 16 minut po půlnoci 9. května, nicméně platil zpětně od 23 hodin předchozího dne. Po americkém svržení atomových bomb na města Hirošima a Nagasaki kapitulovalo dne 2. září 1945 Japonsko. Tato válka si vyžádala celkem více než 62 milionů obětí na životech, z čehož jedna třetina byli vojáci a dvě třetiny civilisti, čímž se tato válka stala největším a nejvíce zničujícím válečným střetnutím v dějinách lidstva. Provázely jí v dosud nevídané míře válečné zločiny, zločiny proti lidskosti a nehumánní zacházení s válečnými zajatci.

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36800 lidí

Po skončení druhé světové války byly hrůzné činy potrestány v hlavním norimberském procesu, v němž byli odsouzeni čelní představitelé nacistického režimu. Během války bylo citelně zasaženo i civilní obyvatelstvo, jež utrpělo obrovské ztráty. Za nejhorší příklad genocidy se stal holokaust, kterému na základě nacistické rasové ideologie padlo za oběť šest milionů Židů v koncentračních táborech a na jiných místech v mnoha zemích Evropy. Lidstvo v průběhu této války prožilo něco, co skutečně nemělo v jeho historii obdoby, kdy dodnes se potýkáme a vyrovnáváme i s utrpením a smrtí v koncentračních táborech, s vyvražděním milionů obyvatel židovského původu v plynových komorách.

V hnutí SPD cítíme povinnost předávat pravdivé informace našim dětem o tom, co byla druhá světová válka a jaké hrozné následky pro naše občany přinesla. Jsou nedílnou součástí naší historie a posilují u lidí vlastenecké cítění už i z toho důvodu, že tato válka silně ovlivnila životy našich rodičů a prarodičů. K úctě ke všem těmto občanům naší republiky nikdy nezapomeneme na hrůzy druhé světové války a nesmíme dopustit, aby se v budoucnu něco podobného opakovalo.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

16:21 Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

Se závěrem měsíce dubna začínají znovu vypásat vybrané pražské lokality první stáda dobytka. Pro let…