Rozvoral (SPD): Senioři si zasluhují naši péči, ochranu, respekt a úctu

14.06.2022 13:05

Zítra si připomeneme Světový den proti násilí na seniorech, který vyhlásila roku 2006 mezinárodní organizace INPEA. Násilí na našich starších spoluobčanech je dlouhodobě závažným a velmi smutným celospolečenským problémem i v České republice.

Rozvoral (SPD): Senioři si zasluhují naši péči, ochranu, respekt a úctu
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Hnutí SPD zastává názor, že každý obyvatel naší republiky si zaslouží žít v bezpečí, s respektem a úctou, což jim musí garantovat stát. Zvláštní pozornost je nutné věnovat právě těm nejzranitelnějším, mezi které mimo dětí a zdravotně postižených občanů patří právě naši senioři. 

Anketa

Má vláda zastropovat ceny pohonných hmot i za cenu, že na to bude doplácet z rozpočtu?

95%
3%
hlasovalo: 15393 lidí
Podle údajů České správy sociálního zabezpečení pobíralo v České republice ke konci roku 2020 (za rok 2021 oficiálně nezveřejněno) některý z důchodů 2,881 milionů osob, což odpovídá 26,9 % populace.

Ve skupině seniorů starších 65 let byl podíl osob s příjmem pod hranicí chudoby 14,7 %. Domácností ohrožených příjmovou chudobou bylo v roce 2020 mezi jednotlivci nad 65 let necelých 38 %, přitom v roce 2015, to bylo jen 17,8 %. Přírůstky osob ohrožených příjmovou chudobou v předchozích několika letech tvořily téměř výhradně domácnosti jednotlivců starších 65 let, jinými slovy nepracující důchodci, kteří žijí sami. Statistky též uvádí, že pro tyto seniory byly v roce 2020 nejvýraznější položkou rodinného rozpočtu náklady spojené s bydlením, např. voda, energie a paliva (30,7 %) a náklady na nákup potravin (23,4 %) ze všech spotřebních výdajů.

Velmi zajímavé budou zpracované údaje za rok 2021 a první polovinu tohoto roku, kdy se dle prognóz očekává, že situace pro naše seniory bude ještě horší, a to v souvislosti s dramaticky rostoucími cenami energií a potravin, které jsou zejména pro nízkopříjmové a osaměle žijící seniory naprosto neúnosné. Velmi se tak navýší počty seniorů, kteří spadnou pod hranici chudoby, a většina z nich bude chudobou bezprostředně ohrožena. Současnou vládu, která vzešla z vládnoucí pětikoalice, nechává tento vývoj lhostejný, a žádnou skutečnou pomoc seniorům nepřipravuje. Seniory utěšuje jen tím, že jim byly valorizovány důchody. Valorizace je ale z důvodu vysoké inflace povinná ze zákona.

Hnutí SPD vidí jako velmi účinnou a systémovou pomoc všem důchodcům navrženou novelu zákona o důchodovém pojištění z dílny našeho hnutí, kterou by byl garantován minimální důchod na úrovni minimální mzdy (tedy letos by to bylo 16.200 Kč měsíčně) všem občanům, kteří splnili podmínky pro vznik nároku na starobní důchod. Rovněž požadujeme změnit současný nespravedlivý způsob valorizace důchodů, který silně znevýhodňuje nízkopříjmové seniory tak, aby zvyšování důchodů probíhalo vždy o stejnou finanční částku všem, nikoli o určité procento z různě vysokých důchodů. Naši senioři si po celoživotní poctivé práci zaslouží prožívat důstojné stáří bez existenčních problémů a strachu z toho, že nevyjdou se svými financemi.

V souvislosti s násilím na seniorech uvedu, že násilí nemusí být zdaleka jen fyzický atak nebo psychické týrání, ale též diskriminační postoj společnosti, a např. zhoršující se veřejné mínění k seniorům. U seniorů se více projevuje nejasná úzkost, strach, plačtivost a deprese. Nedostatek financí patří dle analýz Policie České republiky mezi stimulující spouštěče k násilí v rodinách, a právě senioři jsou tím nejvíce ohroženi.  Hnutí SPD si váží našich seniorů, ke kterým chováme úctu a respekt. Je povinností státu jim zajistit důstojné podmínky pro jejich život.

Převzato z Profilu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

20:01 Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.