Rozvoral (SPD): Stát je povinen garantovat bezpečí všem svým občanům a ochranu jejich majetku

03.06.2022 11:32 | Komentář

Bezpečnost našich občanů a ochrana jejich majetku musí být stoprocentně zajištěna státem.

Rozvoral (SPD): Stát je povinen garantovat bezpečí všem svým občanům a ochranu jejich majetku
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Za tuto zásadní povinnost plně zodpovídá vláda, která musí neustále reagovat na různé hrozby a výzvy, přicházející jak z vnitřního, tak často i z vnějšího prostředí. Cílem je, aby se naši občané cítili ve své zemi bezpečně. Vláda má k realizaci tohoto úkolu k dispozici lidské, finanční, materiální a informační zdroje, a záleží pouze na ní, jaké strategické nástroje zvolí a využije. 

V současné době, vzhledem ke všem okolnostem, sílí tlaky na stoprocentní zajištění vnitřní bezpečnosti České republiky, kterou vykonávají bezpečnostní sbory. Jejich „služební vztahy“, tedy právní poměry fyzických osob, které v bezpečnostním sboru vykonávají službu, jejich odměňování, řízení ve věcech služebního poměru a organizační věci služby upravuje zákon o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů. S jeho novelizací vláda počítá od roku 2024. Prioritní zastoupení a nejvíce úkolů zajišťuje v rámci bezpečnostních sborů Policie České republiky. Ta v rámci personální strategie, aby byla schopna v plném rozsahu plnit stanovené úkoly, počítala s 45.665 příslušníky k 31. 12. 2022. Zde jenom zmíním, že k 1. květnu 2022 byla tato obsazenost služebních míst pouze 87,8 %, kdy k 1. květnu bylo ve služebním poměru 40.111 příslušníků Policie ČR. K doplnění plánovaných stavů tedy chybí více jak pět a půl tisíce policistů a není předpoklad, že se to do konce roku změní.

O tom, že se početní stavy příslušníků Policie ČR nedaří naplňovat, svědčí i statistické údaje, které uvádějí, že od začátku tohoto roku ke dni 1. 5. 2022 odešlo od Policie ČR 665 policistů a bylo přijato pouze 632 nových policistů. Z těch, co odešli, bylo 42 % ve věku 40 až 49 let, kdy se jednalo o policisty plně adaptované pro výkon služby. Pokud vláda rychle nepřijme opatření, spočívající například v okamžitém navýšení platů těmto příslušníkům, bude trend odchodů pokračovat, čímž nebude v silách Policie ČR plnit naplno všechny úkoly v zájmu zajištění bezpečnosti našich občanů a ochraně jejich majetku. Připomenu, že příslušníci bezpečnostních sborů od nového roku dostali přidáno pouze 700 Kč, namísto odsouhlasených 1.400 Kč minulou vládou, civilní zaměstnanci pracující v bezpečnostních sborech nedostali přidáno vůbec.

Hnutí SPD zastává názor, že Česká republika jako suverénní stát je povinná prostřednictvím svých výkonných orgánů garantovat bezpečí všem svým občanům. Hrozby a výzvy, kterým čelíme, jsou složitější, provázanější, bezprostřednější a mají větší důsledky na naši bezpečnost. Z tohoto důvodu musíme mít zajištěnou obsazenost potřebných služebních a civilních míst v bezpečnostních sborech. Zároveň je potřebná novelizace zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů s cílem zvýšení jejich platového ohodnocení a zavedení kariérního řádu, aby byla zabezpečena profesionalizace a stabilizace příslušníků bezpečnostních sborů.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…