Rozvoral (SPD): Stát je povinen garantovat bezpečí všem svým občanům a ochranu jejich majetku

03.06.2022 11:32 | Komentář

Bezpečnost našich občanů a ochrana jejich majetku musí být stoprocentně zajištěna státem.

Rozvoral (SPD): Stát je povinen garantovat bezpečí všem svým občanům a ochranu jejich majetku
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Za tuto zásadní povinnost plně zodpovídá vláda, která musí neustále reagovat na různé hrozby a výzvy, přicházející jak z vnitřního, tak často i z vnějšího prostředí. Cílem je, aby se naši občané cítili ve své zemi bezpečně. Vláda má k realizaci tohoto úkolu k dispozici lidské, finanční, materiální a informační zdroje, a záleží pouze na ní, jaké strategické nástroje zvolí a využije. 

V současné době, vzhledem ke všem okolnostem, sílí tlaky na stoprocentní zajištění vnitřní bezpečnosti České republiky, kterou vykonávají bezpečnostní sbory. Jejich „služební vztahy“, tedy právní poměry fyzických osob, které v bezpečnostním sboru vykonávají službu, jejich odměňování, řízení ve věcech služebního poměru a organizační věci služby upravuje zákon o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů. S jeho novelizací vláda počítá od roku 2024. Prioritní zastoupení a nejvíce úkolů zajišťuje v rámci bezpečnostních sborů Policie České republiky. Ta v rámci personální strategie, aby byla schopna v plném rozsahu plnit stanovené úkoly, počítala s 45.665 příslušníky k 31. 12. 2022. Zde jenom zmíním, že k 1. květnu 2022 byla tato obsazenost služebních míst pouze 87,8 %, kdy k 1. květnu bylo ve služebním poměru 40.111 příslušníků Policie ČR. K doplnění plánovaných stavů tedy chybí více jak pět a půl tisíce policistů a není předpoklad, že se to do konce roku změní.

O tom, že se početní stavy příslušníků Policie ČR nedaří naplňovat, svědčí i statistické údaje, které uvádějí, že od začátku tohoto roku ke dni 1. 5. 2022 odešlo od Policie ČR 665 policistů a bylo přijato pouze 632 nových policistů. Z těch, co odešli, bylo 42 % ve věku 40 až 49 let, kdy se jednalo o policisty plně adaptované pro výkon služby. Pokud vláda rychle nepřijme opatření, spočívající například v okamžitém navýšení platů těmto příslušníkům, bude trend odchodů pokračovat, čímž nebude v silách Policie ČR plnit naplno všechny úkoly v zájmu zajištění bezpečnosti našich občanů a ochraně jejich majetku. Připomenu, že příslušníci bezpečnostních sborů od nového roku dostali přidáno pouze 700 Kč, namísto odsouhlasených 1.400 Kč minulou vládou, civilní zaměstnanci pracující v bezpečnostních sborech nedostali přidáno vůbec.

Hnutí SPD zastává názor, že Česká republika jako suverénní stát je povinná prostřednictvím svých výkonných orgánů garantovat bezpečí všem svým občanům. Hrozby a výzvy, kterým čelíme, jsou složitější, provázanější, bezprostřednější a mají větší důsledky na naši bezpečnost. Z tohoto důvodu musíme mít zajištěnou obsazenost potřebných služebních a civilních míst v bezpečnostních sborech. Zároveň je potřebná novelizace zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů s cílem zvýšení jejich platového ohodnocení a zavedení kariérního řádu, aby byla zabezpečena profesionalizace a stabilizace příslušníků bezpečnostních sborů.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: 15 milionů na domácí hospicovou a paliativní péči. Protože to je důležité

20:18 Hejtman Grolich: 15 milionů na domácí hospicovou a paliativní péči. Protože to je důležité

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke smrti a umírání.