Rozvoral (SPD): Stejně jako většina našich občanů odmítáme zavedení eura

30.03.2021 17:33

Hnutí SPD, stejně jako téměř tři naši občané ze čtyř, odmítá zavedení eura v České republice. Chraňme si naší měnu, českou korunu, která je měnovou jednotkou České republiky se zkratkou Kč a mezinárodně používanou zkratkou CZK.

Rozvoral (SPD): Stejně jako většina našich občanů odmítáme zavedení eura
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Ve svém politickém programu jasně deklarujeme, že požadujeme referendum o každém předání státní suverenity na orgány Evropské unie, a referendum o vystoupení ČR z EU. Naopak prosazujeme Evropu jako volný trh zboží, služeb a práce na bázi spolupracujících svobodných a suverénních národních států. V této souvislosti vyjadřujeme zásadně odmítavé stanovisko k přijetí eura.

Vlastní měna je jedním z pilířů ekonomické suverenity země a umožňuje České republice určitou reakci v oblasti makroekonomických změn ve světové ekonomice. K přijetí eura, zvláště v této těžké ekonomické situaci, kdy současná vláda navyšuje schodek státního rozpočtu (už bylo odsouhlaseno původní zvýšení schodku letošního státního rozpočtu z 320 na 500 miliard korun a je předpoklad, že vláda do konce roku ještě požádá o jeho další navýšení), není žádný ekonomický důvod – kromě tlaku zahraničních korporací, které v České republice mají své montovny.

Anketa

Je smrt Petra Kellnera ztrátou pro Českou republiku?

77%
11%
hlasovalo: 14369 lidí

Pro případ, že by vláda přišla s návrhem na přijetí eura, chtěli bychom uskutečnění referenda, ve kterém by se občané vyjádřili pro jeho přijetí nebo pro zachování české koruny. Dle provedených průzkumů je většina Čechů proti euru. Zmíním výzkum, který uskutečnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu Akademie věd ČR v rámci projektu Naše společnost. Šetření proběhlo formou osobního rozhovoru v období od 18 .7. – 29. 7. 2020, kdy bylo osloveno 972 respondentů starších 15 let. Výzkum potvrdil, že v české společnosti stále v drtivé míře přetrvává odmítavý postoj k přijetí eura. Téměř tři čtvrtiny českých občanů s přijetím eura za měnu ČR nesouhlasí, což je průběžně potvrzováno s malými výkyvy od roku 2011.

Hnutí SPD si stojí za tvrzením, že ztrátou vlastní měny by se ČR zbavila obrovské části suverenity a významného ekonomického nástroje jak v podobě kurzu měny, tak při určování úrokových sazeb. Český stát by přestal kontrolovat, kolik oběživa se pohybuje v naší ekonomice a Evropská centrální banka by tak mohla převzít kontrolu nad našimi státními financemi, což by zajisté vedlo k další ztrátě naší suverenity. Hnutí SPD přijetí eura zásadně odmítá.

(převzato z Profilu)

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.