Rozvoral (SPD): Summit G7 ve Francii provázely demonstrace proti politice prezidenta Macrona

29.08.2019 13:49

Toto pondělí skončil ve francouzském Biarritzu třídenní summit skupiny G7.

Rozvoral (SPD): Summit G7 ve Francii provázely demonstrace proti politice prezidenta Macrona
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

V rámci projednávaných témat se velmi angažoval prezident hostitelské země Emmanuel Macron, což mu ale vyčítali demonstranti z řad místních občanů, kterým vadí, že prioritně neřeší zhoršující se sociální podmínky obyčejných Francouzů.

Hnutí SPD v souvislosti s proběhlým zasedáním členů skupiny vyspělých ekonomik G7 souhlasí s řadou projednávaných témat jako je například nebezpečí obchodních válek a nebezpečí šíření falešných zpráv médii. Velmi oceňujeme aktivity britského premiéra Borise Johnsona, který v rámci osobních schůzek využil tento summit k tomu, aby lídři Evropské unie přehodnotili svůj postoj k irské pojistce a umožnili dokončit brexit s dohodou. Též podporujeme návrh amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby se příštího summitu zúčastnilo i Rusko, které bylo ze skupiny G8 vyloučeno v roce 2014 v souvislosti s událostmi na Krymu.

Summitu G7 se zúčastnili prezidenti a premiéři Francie, Spojených států, Velké Británie, Kanady, Itálie, Japonska a Německa. Přizván byl i předseda Evropské rady Donald Tusk. Mezi projednávanými tématy byly zařazeny body o mezinárodním obchodě, bezpečnostních hrozbách a jednalo se o digitalizaci, ochraně klimatu a o pomoci Brazílii v souvislosti s rozsáhlým požárem amazonského deštného pralesa.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Na tomto summitu se velmi angažoval jeho hostitel, francouzský prezident Emmanuel Macron, který se stále více pasuje za lídra Evropské unie a chtěl by cíleně určovat politiku ostatních zemí EU. Tento jeho panovačný přístup se nelíbí nejenom některým politickým uskupením v evropských zemích, jako např. italské Lize Mattea Salviniho, maďarské Fidesz v čele s Viktorem Orbánem a též našemu hnutí SPD v čele s lídrem Tomio Okamurou, ale i značné části obyvatel Francie. Ti v roli demonstrantů protestovali proti uplatňované sociální politice prezidenta Macrona, které mu dávají za vinu, že neřeší problémy obyčejných občanů Francie. Tento nesouhlas s Emmanuelem Macronem vyjadřují formou protivládních demonstrací pod hlavičkou „žlutých vest“ už od konce minulého roku a jejich protesty stále trvají. V rámci demonstrací proti probíhajícímu summitu se k protestujícím přidali také odpůrci globalizace a ekologičtí aktivisté. Celkem se odhaduje, že se demonstrací zúčastnilo několik tisíc lidí, proti kterým policie použila vodní děla i slzný plyn. Celkem bylo na potlačení demonstrací nasazeno přes třináct tisíc policistů.

Během francouzského summitu, který byl ukončen toto pondělí, byla zhodnocena míra plnění úkolů z předchozího summitu, který se konal v červnu minulého roku v kanadské provincii Quebec. Své úkoly si nejlépe splnila Británie a Kanada. Zároveň bylo navrženo místo konání dalšího summitu G7. Americký prezident Donald Trump nabídl pro příští setkání svůj rezort v Miami a navrhl, aby se summit vrátil do původního formátu G8, což znamená opětovné přizvání Ruska.

Hnutí SPD podporuje spolupráci velmocí v otázkách zajišťující bezpečnost na celém světě a vedoucí k eliminaci válečných konfliktů. Zároveň jsme pro zachování národních suverenit jednotlivých států, což je i naše priorita pro Českou republiku. V současné době jsme ale stále více vázáni na Evropskou unii, což naší suverenitu potlačuje. Naši vrcholní představitelé by měli realizovat takovou zahraniční politiku, která vychází ze spolupráce s velmocemi, jakými bezesporu jsou Spojené státy, Velká Británie, Čína, Japonsko a Rusko, a ze které by měli největší užitek především naši občané.

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie