Rozvoral (SPD): Těhotenství již nebude automatickou propustkou z vězení

30.01.2020 13:49

Těhotným ženám nebo matkám dítěte mladšího jednoho roku, odsouzeným za zvlášť závazný zločin, již nebudou soudy automaticky přerušovat výkon trestu.

Rozvoral (SPD): Těhotenství již nebude automatickou propustkou z vězení
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Poslanci hnutí SPD jsou spolupředkladateli návrhu změny zákona č. 141/1961 Sb. o trestním řízení soudním, neboli trestní řád, ve znění pozdějších a souvisejících předpisů, který je veden snahou mít právní nástroj k rychlému vyřešení podobných situací, jako změna, která vyvstala v nedávno proběhlém případu s ženou, jež byla odsouzena na 30 let odnětí svobody za chladnokrevnou vraždu. Ve vazební věznici ale žena otěhotněla a dle platné právní úpravy jí musel soud automaticky trest přerušit.

Podle současné právní úpravy musí soud vždy v případě těhotenství či mateřství ženy dítěte mladšího jednoho roku, která byla odsouzena k nepodmíněnému trestu odnětí svobody, rozhodnout o tom, že se výkon takového trestu odkládá, resp. přerušuje, a to do jednoho roku věku jejího dítěte.

Cílem našeho předloženého návrhu je mít právní oporu v oprávněném subjektu (v tomto případě soudu), pravomoc rozhodnout o tom, zda těhotná žena nebo matka dítěte do jednoho roku jeho věku, která byla odsouzena za zvlášť závažný zločin, bude mít z tohoto důvodu povolen odklad výkonu trestu, nebo dojde k jeho přerušení. Pokud tak nerozhodne, žena zůstane ve výkonu nepodmíněného trestu odnětí svobody, případně bude povinna nastoupit jeho výkon.

U žen odsouzených za přečiny nebo zločiny, které nejsou zvlášť závažné, bude zachována stávající právní úprava, neboť jejich pobyt na svobodě nepředstavuje s ohledem na charakterově méně závažnou trestnou činnost, tak vysoké riziko pro společnost, které by převážilo nad zájmy dítěte, v jehož nejlepším zájmu přirozeně je, aby s ním jeho matka byla první rok jeho života na svobodě.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Tato navrhovaná změna nás také vedla k zachování všech práv pro dítě, které si svou matku nevybírá, ale je naší povinností se o něj postarat tak, aby mělo veškerou péči. Kontakty matky s novorozencem jsou důležité pro přirozený průběh rané interakce, omezují těžkosti při vzájemném přizpůsobování se a jsou účinnou prevencí před zanedbáním rozvoje emocionální a sociální složky jednání dítěte. Tyto a celá řada dalších okolností nás vedly k vypracování této právní změny prioritně definované v trestním řádu a na něj navazujících dalších zákonů.

Navrhovaná změna zákona počítá i s novou rolí Probační a mediační služby v případě odložení nebo přerušení výkonu trestu ženy odsouzené za zvlášť závažný zločin. Tato role Probační a mediační služby při výkonu dohledu nad odsouzenou, nebo při kontrole dodržování přiměřených omezení a přiměřených povinností bude vedena a směřována k tomu, aby odsouzená na svobodě vedla řádný život. 

Dále se počítá také s tím, aby finanční dopad navrhované právní úpravy na státní rozpočet byl co nejnižší s tím, že výdaje na péči o dítě by v první řadě měla hradit odsouzená.

Navrhovanou změnu zákona považuji vzhledem k nedávné konkrétní situaci za důležitou a urgentní. Z tohoto důvodu jsme zákon předložili tak, aby byl schválen již v prvním čtení a to se také včera v Poslanecké sněmovně stalo a celý tisk bude postoupen ke schválení do Senátu.

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…