Rozvoral (SPD): Téměř tři pětiny Italů uvádí, že EU už nyní postrádá smysl

07.05.2020 11:49

Italové, které hodně zasáhla koronavirová pandemie, se minulý měsíc v rámci průzkumu veřejného mínění vyjádřili k EU, Číně a Německu.

Rozvoral (SPD): Téměř tři pětiny Italů uvádí, že EU už nyní postrádá smysl
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Výzkum též potvrdil, že roste podpora předsedy vlastenecké Ligy Mattea Salviniho, který kritizuje Evropskou unii za svou nečinnost v počátcích koronavirové pandemie, což mělo za následek i katastrofický scénář průběhu nemoci covid-19 v Itálii a za pravdu mu dává čím dál více Italů.

Hnutí SPD zastává stejný názor na EU, jaký prezentuje náš přítel a spojenec, předseda vlastenecké Ligy Matteo Salvini, který na adresu Evropské unie uvedl: „Není to unie, je to hnízdo hadů a šakalů. Nejprve porazíme koronavirus a pak musíme přehodnotit svůj vztah k Evropě. Pomůže-li to, rozloučíme se. A ani nepoděkujeme.“ Salviniho tvrzení podporuje čím dál více Italů, což potvrdily i výsledky provedeného průzkumu mezi italským obyvatelstvem v dubnu letošního roku.

Anketa

Kdo je vám sympatičtější?

hlasovalo: 29610 lidí

V průzkumu veřejného mínění z minulého měsíce 59 procent italských respondentů (což je téměř každých šest respondentů z deseti) uvedlo, že EU už nyní postrádá smysl. Informoval o tom iDnes.cz. V jiném průzkumu většina Italů popsala Čínu jako přítele a téměř polovina označila Německo za nepřítele. Podle průzkumu agentury Tecné je 49 procent (téměř celá polovina) Italů pro vystoupení z Evropské unie. Tento průzkum je podle novin Il Giornale úplným odtržením od předchozích dotazníků, když ještě studie z listopadu 2018 ukazovala, že v té době bylo pro odchod z Evropské unie 29 procent Italů. Je jasně vidět podpora k odchodu Itálie z EU, jenž se za ty dva roky zvýšila o 20 procent. Na těchto výsledcích lze dokladovat, jak Italové postupně mění názor na Evropskou unii, ke které oprávněně ztrácí důvěru. Reakce EU na italskou epidemii koronaviru, tak přiměla některé Italy k tomu, aby na sociálních sítích prezentovali pálení vlajky EU a vyzývali italské politiky, aby na protest odstraňovali vlajky EU ze svých kanceláří a z veřejných míst.

Italský vztah k EU dostal povážlivé trhliny už v uplynulých letech v důsledku migrační krize a kvůli evropským rozpočtovým pravidlům. Když se však nemoc covid-19 začala šířit v Lombardii, Italové automaticky čekali, že jim Evropa bez ptaní pomůže. Jenže Evropská unie se k nim otočila zády. Itálii naopak aktivně pomáhá Rusko, Čína, a dokonce i Kuba. Italské hospodářství se kvůli karanténním opatřením hroutí. Očekává se, že třetí největší ekonomika sedmadvacítky se letos zmenší o devět procent. Čelní představitelé italské vlády, centrální banky i úřadu premiéra Giuseppa Conteho hovoří o tom, že v zemi se zdvihá nebývalá vlna hněvu namířeného proti EU, která vznikla na základě hospodářských dohod podepsaných před více než půlstoletím v Římě.

V uvedených statistikách o nemoci covid-19 bylo podle globe24.cz uvedeno, že na konci první květnové soboty šedesátimilionová země eviduje celkem téměř 210 tisíc lidí nakažených koronavirem. Vyšší počty mají už jen Spojené státy a Španělsko a celkem v Itálii ke dni 2. května 2020 zemřelo už více jak 28 tisíc lidí v souvislosti s koronavirem, což je po Spojených státech nejvíce na světě.

Hnutí SPD je přesvědčeno, že EU v otázce koronaviru zcela selhala. K tomuto názoru se přiklání čím dál více obyvatel Evropské unie a ve svých zemích to dávají svým vládám hlasitě najevo. Pevně věříme, že v blízké době opustí EU další země, včetně naší republiky.

(převzato z Profilu)

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Koalice se pokusila ukončit schůzi, aby stihli hokejový zápas

19:05 Fiala (SPD): Koalice se pokusila ukončit schůzi, aby stihli hokejový zápas

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě