Rozvoral (SPD): Vánoční období bývá symbolicky ukončeno tradičním svátkem Tří králů

05.01.2024 23:08 | Komentář

Na sobotu 6. ledna připadá svátek Tří králů – Kašpara, Melichara a Baltazara, kterým končí vánoční období. Svátek odkazuje na trojici mudrců, kteří se podle pozdější tradice přišli po pastýřích poklonit do Betléma právě narozenému Ježíši Kristovi.

Rozvoral (SPD): Vánoční období bývá symbolicky ukončeno tradičním svátkem Tří králů
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Svátkem Tří králů vrcholí vánoční období, uzavírá se oslava narození Krista a nastává Masopust. Období Tří králů bylo historicky na tradice, zvyky a obyčeje velmi bohaté. V domácnostech se v tento den oficiálně ukončily Vánoce, odzdobil se stromeček a nechal se požehnat dům. Rodina připravila pohoštění a byli odměněni malí koledníci.

Anketa

Líbil se vám novoroční projev prezidenta Petra Pavla?

4%
35%
hlasovalo: 39617 lidí

Koledování je u nás doloženo ještě v předhusitských dobách. Za krále se převlékaly většinou děti z chudých rodin, pro které byl svátek Tří králů poslední možností něco si vykoledovat. Masky dětských králů byly velmi jednoduché. Kluci měli na hlavě papírovou korunu, vousy si vyrobili z koudele, na sebe si oblékli kostelní komži nebo tátovu bílou košili a přepásali ji provazem. V čele kráčel Kašpar s pozlacenou kometou, za ním Melichar s nádobkou s kadidlem a průvod uzavíral načerněný Baltazar s košíčkem na koledu.

Původně chodil s dětmi na koledu i duchovní, někdy kostelník nebo učitel. V kopcovitých krajích, kde se choval dobytek, provázeli tři krále ještě „pastuchové“. Během obchůzky vykouřili dům kadidlem a vykropili ho svěcenou vodou, na dveře napsali svěcenou křídou zkratku K + M + B a datum. Součástí koledování bývaly i takzvané tříkrálové obchůzkové hry, jednoduchá divadelní představení o narození Krista a příchodu králů. K těm zvykům, které přetrvaly dodnes, patří především obcházení dětí, převlečených za tři krále, a koledování. 

Hnutí SPD bude vždy chránit a prosazovat naše národní tradice, vycházející z kořenů židovské, antické a křesťanské kultury a civilizace, neboť jsou základem demokracie, svobody a lidských práv. Přejeme všem našim občanům vše dobré, a aby jim světlo radosti a naděje prozářilo celý rok 2024. Slibujeme, že nadále budeme prosazovat vše, co přispěje ke zvyšování kvality životní úrovně našich občanů a povede k prosperitě suverénní České republiky. Pro hnutí SPD je naše republika a její občané na prvním místě!

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

18:05 Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k neúčasti hnutí ANO na jednání o důchodové reformě n…