Rozvoral (SPD): Vítáme rozhodnutí Ústavního soudu o platnosti daňového balíčku!

03.07.2021 7:33

Ústavní soud (ÚS) rozhodl, že daňový balíček, který nepodepsal prezident Miloš Zeman, zůstává v platnosti, čímž zamítl návrh skupiny senátorů na jeho zrušení. Podle soudu Zeman nepostupoval v souladu s ústavou, ale platnost zákona to neovlivnilo.

Rozvoral (SPD): Vítáme rozhodnutí Ústavního soudu o platnosti daňového balíčku!
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Hnutí SPD přivítalo rozhodnutí ÚS potvrzující platnost daňového balíčku, který Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR schválila dne 22. prosince 2020 i za pomoci hlasů našich poslanců. Tento balíček kromě jiného zahrnuje zrušení superhrubé mzdy a její nahrazení dvěma sazbami ve výši 15 a 23 procent daně z příjmů fyzických osob. Dále pak také zvýšení slevy na poplatníka z 24.840 korun ročně na 27.840 Kč v tomto roce a na 30.840 Kč v roce 2022. Díky tomu si téměř pět milionů pracujících občanů (zaměstnanců a živnostníků) přilepšilo, což pocítilo už v únoru tohoto roku při výplatě za měsíc leden. Pro hnutí SPD jsou slušní a pracující lidé na prvním místě a rozhodně si toto navýšení svých příjmů zcela zaslouží. Navíc v porovnání s ostatními členskými státy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), patří daňové zatížení zaměstnanců, živnostníků, drobných podnikatelů a firem v naší republice k jedněm z nejvyšších v Evropě a příjmy zaměstnanců v porovnání s vyspělými evropskými zeměmi jsou neporovnatelně nižší.

Ústavní soud zdůraznil, že prezident je povinen zákon buď podepsat, anebo jej zřetelně vetovat. U daňového balíčku, kdy podpis nepřipojil a postoupil zákon k vyhlášení, neudělal ani jedno z toho. Podobné situace už v minulosti nastaly za prezidentství Václava Havla i Václava Klause, což ÚS respektuje, a jeho verdikt potvrdil i platnost daňového balíčku. Zákon byl vyhlášen ve Sbírce zákonů loni na Silvestra a v účinnost vstoupil následující den. Návrh na zrušení podala v lednu skupina senátorů, za kterou jednali David Smoljak s advokátem a europoslancem Stanislavem Polčákem (oba STAN). Proti přijetí daňového balíčku se vyslovili např. poslanci z vládnoucí ČSSD a opozičních Pirátů, prý z důvodu velkého zatížení státní kasy a zvýšení státního deficitu o téměř 100 miliard korun. Díky našim poslancům zákon ve Sněmovně nakonec prošel a lidé si díky němu přilepšili větší částkou v této pro ně nelehké době. Naše hnutí SPD zároveň vládě předložilo celou řadu návrhů vedoucí k úspoře státních financí, na což vláda nereagovala.

Hnutí SPD podpořilo daňový balíček, protože chceme nechat co nejvíce peněz v peněženkách pracujícím nízkopříjmovým a středněpříjmovým občanům, kteří si to bezesporu zaslouží. Tím dokladujeme to, že naše politika vycházející z našeho programu cílí na slušné a pracující občany, kteří jsou u nás vždy na prvním místě.

Převzato z profilu politika.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…