Rozvoral (SPD): Výroční zpráva NKÚ za rok 2020 uvádí řadu pochybení státu

13.04.2021 11:33

Minulý týden zveřejnil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) výroční zprávu za loňský rok, ve které shrnuje svá zjištění z třiceti kontrol, které kriticky okomentoval prezident NKÚ Ing. Miloslav Kala v úvodu této 140stránkové zprávy.

Rozvoral (SPD): Výroční zpráva NKÚ za rok 2020 uvádí řadu pochybení státu
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Hnutí SPD plně respektuje všechny závěry zhodnocené ve zprávách NKÚ, výroční zprávy nevyjímaje. Existence Nejvyššího kontrolního úřadu vychází přímo z Ústavy České republiky, která zaručuje jeho nezávislost na moci zákonodárné, výkonné i soudní. NKÚ ve svých výstupech opakovaně poukazuje na řadu pochybení státu ve vybraných politikách i hospodaření ve snaze přispět ke zlepšení hospodaření státu a v poskytování jeho služeb občanům.

Prezident NKÚ Ing. Miloslav Kala se k závěrům výroční zprávy vyjádřil, že tvrdá data jsou neradostná a odhalují nízkou výkonnost veřejného sektoru. Též uvedl, že prožíváme krizi, vyvolanou nečekaným vypuknutím světové pandemie, krizi se zdravotními, sociálními a psychologickými dopady. Tato krize ale zároveň odhaluje, jak nefunkční systém správy věcí veřejných jsme budovali a financovali. Jak zoufale komplikovaný je náš právní řád, jak těžkopádné a byrokratické je řízení státu, jak poddimenzované jsou jeho zásoby a kapacity, prostě jak špatně na tom jsme v oblastech, na které spoléháme v těžkých časech. Tyto skutečnosti jsme léta přehlíželi a vlastně si na ně zvykli, a proto není divu, že roste nedůvěra občanů ve státní instituce a že se vyčerpává jejich ochota podřizovat se státním opatřením.

Anketa

Vadí vám, že kandidát na ministra kultury Birke nemá vysokoškolské vzdělání?

36%
64%
hlasovalo: 3879 lidí

NKÚ v roce 2020 provedl 30 kontrolních akcí, při kterých bylo prověřeno 152 osob. Auditem prošel majetek a peněžní prostředky státu ve výši 108 mld. Kč a na jeho základě bylo zpracováno 30 systémových doporučení. Z toho bylo 24 kontrolních zpráv projednáno vládou, 22 kontrolním výborem PS PČR. Vláda na základě doporučení přijala celkem 117 opatření, ale s více jak čtvrtinou nebylo NKÚ spokojeno. V oznámeních o porušení rozpočtové kázně se jedná o 229 mil. Kč, byla podána čtyři trestní oznámení.

Ve zprávě se například konstatuje, že stát nedostatečně řeší dlouhodobé problémy v sociální oblasti, jakými jsou důchodová reforma, zaměstnanost starších osob a sociální vyloučení. Jedná se o zásadní oblasti důležité pro budoucí rozvoj společnosti, sociální soudržnost a udržitelnost. Nevyřešení těchto otázek může prohlubovat sociální nerovnosti. Stát též nedokázal zareagovat na snížení výkonu ekonomiky adekvátními úspornými opatřeními na straně výdajů státního rozpočtu. Zpráva mimo jiné poukazuje například na to, že počet státních zaměstnanců pravidelně od roku 2016 narůstá, avšak bez významnějšího promítnutí do zlepšení výkonu státní správy.

Hnutí SPD vycházeje ze závěrů výroční zprávy NKÚ za rok 2020, plně souhlasí s tvrzením, že stát nehospodaří dobře a je nevýkonný. Není též schopen reagovat na dlouhodobé úkoly a ani na rychlé změny a potřeby, čímž tak v řadě oblastí neplní řádně svou funkci.

(převzato z Profilu)

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

9:15 Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vládnímu návrhu výpovědi bez udání důvodu