Rozvoral (SPD): Základem důchodové reformy je podpora prorodinné politiky v pracujících rodinách

19.04.2023 11:02 | Komentář

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci.

Rozvoral (SPD): Základem důchodové reformy je podpora prorodinné politiky v pracujících rodinách
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Vážení přátelé,

ceny plynu vzrostly meziročně o 60 %, ceny elektřiny o 29,6 %, ceny tuhých paliv o 53,7 % a ceny tepla a teplé vody o 44,6 %. Toto je skutečná vizitka Fialovy vlády a její nečinnosti. Rušení poboček České pošty poškodí všechny občany, a zejména seniory. Dle hnutí SPD Česká pošta poskytuje nenahraditelnou veřejnou službu a její pobočková síť musí zůstat zachována. Hnutí SPD nikdy nepodpoří zvýšení hranice věku pro odchod do starobního důchodu nad 65 let, což Fialova vláda plánuje. Jsme i tvrdě proti vládním návrhům na výrazné snížení řádných i mimořádných valorizací důchodů. Jedinou relevantní politickou silou, která chce českým občanům umožnit hlasovat v referendu o zásadních otázkách vnitřní i zahraniční politiky bez omezení, je hnutí SPD. Vládní pětikoalice rozvrací veřejné finance a vede naši zemi k bankrotu. Opatření Fialovy vlády vedly ke zvýšení ceny elektřiny a růstu zadlužení. Ministr financí Stanjura ohlásil zrušení třetiny územních pracovišť finančních úřadů. Poškodí tím české občany.

1. Ceny plynu vzrostly meziročně o 60 %, ceny elektřiny o 29,6 %, ceny tuhých paliv o 53,7 % a ceny tepla a teplé vody o 44,6 %. Toto je skutečná vizitka Fialovy vlády a její nečinnosti.

Současná meziroční inflace je vysokých 15 % a vládní představitelé nad tím nepochopitelně jásají, a dokonce to považují za svůj úspěch. Avšak ceny zemního plynu vzrostly oproti březnu loňského roku o 60 %, ceny elektřiny o 29,6 %, ceny tuhých paliv o 53,7 % a ceny tepla a teplé vody o 44,6 %. Ceny rýže a mouky meziročně stouply o 32 %, vepřové maso o 34 %, mléko o 45 %, vejce o 75 %, cukr dokonce o 97 %! Toto je skutečná vizitka Fialovy vlády a její nečinnosti v „boji proti inflaci a zdražování". Naše recepty jsou dlouhodobě jasné. Jde o nastavení nízkých cenových stropů přímo u výrobců elektřiny, o snížení sazby daně z přidané hodnoty u energií, vody, léků a základních potravin až na nulu. V Evropě to funguje. Jen vláda Petra Fialy a její poradci posílají občany na nákupy do Polska a nedělají vůbec nic. Vláda naopak ještě plánuje výrazné zvýšení daně z přidané hodnoty u mnoha druhů zboží a služeb denní potřeby, což povede k dalšímu zdražování, dalšímu růstu inflace a ke zhoršování sociální a existenční situace našich občanů. To je pro hnutí SPD nepřijatelné!

2. Rušení poboček České pošty poškodí všechny občany, a zejména seniory. Dle hnutí SPD Česká pošta poskytuje nenahraditelnou veřejnou službu a její pobočková síť musí zůstat zachována.

Tuto středu se bude konat opozicí svolaná mimořádná schůze Sněmovny na téma transformace a budoucnost České pošty a hromadného rušení jejích poboček ze strany vlády Petra Fialy (ODS). Hnutí SPD s rušením tří set poboček České pošty, za které je zodpovědný ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), od počátku zásadně nesouhlasí. Odmítáme jak samotný princip rušení těchto poboček, které dosud poskytují poštovní služby ve městech statisícům našich občanů, tak i jeho naprosto neprůhledný proces, kdy neprobíhala jednání se zástupci samospráv na obecní či krajské úrovni a kdy mezi zrušenými pobočkami jsou i bezbariérové a čerstvě nákladně zrekonstruované pobočky. Proti rušení poboček České pošty protestují i starostové a primátoři napříč republikou a celým politickým spektrem. Toto rozhodnutí poškodí zejména naše seniory, kterým zkomplikuje výběr důchodů a přístup k různým dalším službám veřejné správy, což jsou tzv. Czech Pointy, které by bylo možno ještě rozšířit o další služby. Dle hnutí SPD Česká pošta poskytuje nenahraditelnou veřejnou službu a její pobočková síť musí zůstat zachována.

3. Hnutí SPD nikdy nepodpoří zvýšení hranice věku pro odchod do starobního důchodu nad 65 let, což Fialova vláda plánuje. Jsme i tvrdě proti vládním návrhům na výrazné snížení řádných i mimořádných valorizací důchodů.

V minulém týdnu proběhlo další jednání zástupců hnutí SPD s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) na téma plánovaných změn v důchodovém systému a důchodové reformy. Hnutí SPD nikdy nepodpoří zvýšení hranice věku pro odchod do starobního důchodu nad 65 let, což Fialova vláda plánuje. Tento náš závazek je neměnný. Zároveň jsme tvrdě proti vládním návrhům na výrazné snížení řádných i mimořádných valorizací důchodů. Naopak navrhujeme spravedlivý systém valorizací důchodů všem jejich příjemcům o stejnou částku, která bude zohledňovat aktuální růst inflace. Co se týče vládních plánů na zpřísnění podmínek pro odchod do předčasného důchodu, nepřipustíme žádné poškození těch občanů, kteří celý život poctivě pracovali v náročných profesích. Základem důchodové reformy a budoucí udržitelnosti důchodového systému je dle SPD systémová prorodinná politika a podpora porodnosti v pracujících rodinách, včetně bytové politiky obsahující rozsáhlou státní podporu budování kapacit dostupného bydlení a systém nízko úročených manželských půjček. Za důležité považujeme i nastavení podmínek pro zaměstnávání osob v exekucích za důstojné mzdy či výrazné benefity pro osoby, které dobrovolně pracují i v důchodovém věku. Zároveň hnutí SPD nepodpoří zvýšení pojistných odvodů živnostníků.

4. Jedinou relevantní politickou silou, která chce českým občanům umožnit hlasovat v referendu o zásadních otázkách vnitřní i zahraniční politiky bez omezení, je hnutí SPD.

Hnutí SPD od svého vzniku v roce 2015 navrhuje přijetí zákona o obecném referendu. Dle našeho návrhu by referendum bylo pro vládu závazné tehdy, pokud by se na petiční podpisové archy shromáždilo minimálně 250 tisíc podpisů občanů, hlasování by se zúčastnila alespoň pětina oprávněných voličů a pro návrh by hlasovala nadpoloviční většina z nich. Jednalo by se např. o možnost hlasovat o odmítnutí eura a zachování české koruny, o vystoupení České republiky z EU či o vypovězení mezinárodních smluv. Tento návrh zákona nám ale pětikoalice (ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Piráti a STAN) dlouhodobě odmítá zařadit na pořad schůze Sněmovny. Hnutí ANO dlouhodobě náš návrh zákona o referendu odmítalo z důvodu, že odmítají možnost hlasovat o členství ČR v EU. Nyní přichází hnutí ANO s vlastním návrhem zákona o referendu, kde neumožňují hlasovat o členství ČR v EU či v NATO, a navíc nastavují pro realizaci referenda tak tvrdé a přísné podmínky, které v podstatě faktickou proveditelnost celostátního referenda vylučují. Referendum podle hnutí ANO by se například mohlo konat na základě petice s podpisy nejméně 450 tisíc občanů (!). Je tedy evidentní, že jedinou relevantní politickou silou, která chce českým občanům umožnit hlasovat v proveditelném a skutečně závazném referendu o zásadních otázkách vnitřní i zahraniční politiky bez omezení, je hnutí SPD, zatímco návrh hnutí ANO je pouze předstíráním snah o přímou demokracii, které vypsání a konání skutečného referenda fakticky znemožňuje. Vyzýváme proto poslance hnutí ANO, aby podpořili návrh zákona o referendu z pera SPD.

5. Vládní pětikoalice rozvrací veřejné finance a vede naši zemi k bankrotu. Opatření Fialovy vlády vedly ke zvýšení ceny elektřiny a růstu zadlužení.

Konsolidace veřejných financí selhává. Pětikoalicí prosazený a schválený státní rozpočet na letošní rok s astronomickým deficitem 295 miliard korun se stává čím dále více nereálným a bude určitě překročen. Daň z mimořádných zisků, tzv. windfall tax, týkající se společností podnikajících v oblastech energetiky a petrochemie a také největších bank, kterou v loňském roce prosadila do právního řádu vládní koalice, ani zdaleka nepřinese do státního rozpočtu tolik prostředků, se kterými původně počítalo ministerstvo financí. Samo ministerstvo financí přiznalo, že namísto 100 miliard korun za letošní rok se bude výnos z této daně pohybovat maximálně na hranici 40 miliard. Zcela se tak naplnila prognóza hnutí SPD, které zavedení této daně ve Sněmovně nepodpořilo a přesně předpovědělo, že kalkulace ročních příjmů z této daně byla v rámci návrhu státního rozpočtu naprosto nezodpovědně a nerealisticky nadsazená. Zavedení této daně rovněž vedlo ke zvýšení cen elektřiny pro spotřebitele a k vyššímu objemu kompenzací vyplácených ze státního rozpočtu dodavatelům energií. Je také velmi pravděpodobné, že dotčené společnosti po zavedení této mimořádné daně nejrůznějšími způsoby snižují svůj faktický zisk (tzv. daňová optimalizace). Budou se také snažit promítnout zvýšené náklady do svých cen. I z těchto důvodů je státní rozpočet po prvním čtvrtletí v rekordním deficitu (166,2 miliardy korun) a jeho celkový roční schodek bude zcela jistě mnohem vyšší než plánovaných 295 miliard korun. Jedná se o mimořádné selhání celé vlády a v první řadě ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS), který by měl okamžitě rezignovat. Vláda Petra Fialy (ODS) není schopna řídit a konsolidovat veřejné finance, proti hrozivě narůstajícímu rozpočtovému deficitu a státnímu dluhu nedělá vůbec nic, a proto by měla skončit!

6. Ministr financí Stanjura ohlásil zrušení třetiny územních pracovišť finančních úřadů. Poškodí tím české občany.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) ohlásil od července zrušení jedné třetiny (77 z 201) územních pracovišť finančních úřadů, zejména v menších městech a na venkově. Tím se jednoznačně sníží dostupnost služeb těchto úřadů, které se primárně věnují správě a výběru daní, pro občany. To bude představovat další závažný problém zejména pro naše živnostníky a menší firmy působící v oblastech, kde se tyto pobočky zruší. Proti tomuto kroku se také negativně staví i Svaz měst a obcí. Zároveň to znamená další vládní tlak na povinnou a často nedobrovolnou elektronickou komunikaci občanů s úřady a na povinné zřizování datových schránek. Hnutí SPD naopak trvá na právu občanů na osobní komunikaci s úřady veřejné správy, které pro ně musí být dostupné v místě jejich bydliště či podnikání po celém území republiky. Chceme stát vstřícný k občanům a poskytující jim za jejich daně odpovídající servis a služby, a nikoliv stát, který jim klade překážky. Hledání úspor výdajů ve státním rozpočtu je potřeba hledat jinde, zejména v předražených armádních nákupech ze zahraničí, platbách tzv. solárním baronům, neefektivních dotacích, zahraniční rozvojové pomoci, anebo v platbách neziskovým organizacím s politickým obsahem.

Převzato z profilu politika.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

4:31 Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

Jeden z největších mozků současné vlády a světové vědy, bývalá šéfka penzionu, absolventka zkrachova…