Rozvoral (SPD): Zákon o celostátním referendu je jedním z klíčových bodů našeho programu

31.01.2022 12:45

Nová vláda v čele s premiérem Petrem Fialou nechce přijmout zákon o celostátním referendu z dílny hnutí SPD. Ani poslanci vládnoucí koalice nechtějí jeho projednávání zařadit na program jednání Poslanecké sněmovny.

Rozvoral (SPD): Zákon o celostátním referendu je jedním z klíčových bodů našeho programu
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Hnutí SPD požaduje prosazení zákona o referendu, včetně referenda o vystoupení ČR z EU. Zákon o celostátním referendu je jedním z klíčových bodů našeho programu, neboť se domníváme, že občanům České republiky musí být umožněno skutečně rozhodovat o všech zásadních otázkách týkajících se jejich vlasti. Zastáváme názor, že česká ústava a české právo je nadřazené právu EU a mezinárodním smlouvám. Jsme jediná parlamentní strana, která prosazuje obnovení svrchovanosti a suverenity naší republiky vystoupením ČR z EU. Domníváme se, že EU je zkostnatělá byrokratická organizace, která razantně neřeší podstatné problémy občanů. Naproti tomu se věnuje různým projektům (viz např. Green Deal), které jsou v současné době úplně mimo realitu a občany spíše po všech stránkách zatěžují.

Za působení vlády premiéra Babiše v minulé Sněmovně jsme předložili návrh ústavního zákona týkající se celostátního referenda, ale k jeho přijetí nedošlo. Proto jsme hned po ustavení nového složení Poslanecké sněmovny předložili nový návrh ústavního zákona o celostátním referendu, který je veden jako sněmovní tisk č. 8. Ten byl 16. listopadu 2021 rozeslán všem poslancům k seznámení a nová vláda na své schůzi dne 13. prosince 2021 zaujala nesouhlasné stanovisko s tím, že ho považuje za problematický, neboť prý přináší značná rizika populistických řešení. Řada společenských otázek vyžaduje nepopulární opatření, na nichž je velice těžké dosáhnout koncensu napříč politickým spektrem. To je „demokratický“ názor probruselské vlády.

Též nové vedení Sněmovny nechce náš návrh ústavního zákona o celostátním referendu zařadit na program jednání Sněmovny a každé návrhy na zařazení jeho projednání na program schůze je zástupci pětikoalice arogantně zamítnuto. Pro ně je v současné době důležité prosadit pandemický zákon a korespondenční volbu ze zahraničí. My oba dva tyto prosazované zákony odmítáme projednat, neboť je považujeme za účelové, hájící zájmy vybraných skupin, ne všech občanů.

Anketa

Má prezident ČLK Milan Kubek vaši důvěru?

7%
91%
hlasovalo: 28392 lidí

Nová vláda za dobu svého působení nepředložila k projednání ve Sněmovně doposud žádný zákon, který by byl ku prospěchu našich slušných občanů a pomohl jim lépe zvládat a vyrovnávat se s vysokou inflací a zdražováním všech důležitých komodit – energie, což následně zdražuje potraviny a služby. Naši občané nejsou pro vládní koalici ve středu zájmu. Vláda se spíše zaměřuje, abychom se zalíbili EU. Už se vidí, jak se zviditelní od druhé poloviny roku 2022, kdy bude Česká republika předsedat radě EU. Proto se vládní koalici nehodí, aby občané dostali šanci pomocí celostátního referenda vyjádřit se k našemu dalšímu setrvání v Evropské unii.   

Hnutí SPD předložilo tento ústavní zákon o celostátním referendu, aby sami občané České republiky rozhodli o věci obecného zájmu zásadní povahy týkající se vnitřní nebo zahraniční politiky státu. Návrh ústavního zákona má na zřeteli uplatnění vůle většiny, ale zároveň zajišťuje ochranu ústavně zaručených práv a svobod jedince a skupin obyvatelstva, zaručených ústavním pořádkem.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

18:05 Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k neúčasti hnutí ANO na jednání o důchodové reformě n…