Rozvoral (SPD): Zásadně odmítáme Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan!

22.09.2023 10:04 | Komentář

Agentura EU pro otázky azylu zveřejnila informaci, že počet nelegálních imigrantů do států Evropy v současné době překonává všechny dosavadní rekordy. Jen za letošní rok se předpokládá, že bude překonán počet jednoho milionu imigrantů.

Rozvoral (SPD): Zásadně odmítáme Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan!
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Hnutí SPD vnímá tento stav jako velké bezpečnostní riziko pro celou Evropu a samozřejmě i pro Českou republiku. Imigranti, kteří se nelegálně dostanou do Evropy, už zde budou chtít zůstat a postupně vezmou za vděk každým státem. Vidina štědrých sociálních dávek a bezpracný život je pro ně silně motivační, a jenom naivní člověk se může domnívat, že tomu bude v budoucnu jinak.

Největší nápor masové imigrace nyní zažívá Itálie přes ostrov Lampedusa, kudy do Evropy připlouvají imigranti z Afriky, v posledním období zhruba několik tisíc denně. Místní úřady musely dokonce dne 13. září vyhlásit stav nouze. Lampedusa, italský ostrov, který leží asi 140 kilometrů od tuniského pobřeží a má 6.000 obyvatel, se s přílivem imigrantů potýká dlouhodobě. Letos je ale imigrační vlna nebývale veliká. Od začátku roku dorazilo do Itálie přes moře, podle údajů ministerstva vnitra zveřejněných minulý týden, na 123.860 imigrantů, což je skoro dvojnásobek oproti stejnému období za loňský rok, kdy to bylo 65.517 imigrantů, a trojnásobek ve srovnání s rokem 2021, to se jednalo o 41.286 imigrantů.

Italská vláda, kterou vede premiérka Giorgia Meloni, rozhodla, že na 18 měsíců prodlouží dobu, po kterou bude možné zadržovat imigranty v zařízeních před jejich případným vyhoštěním. To je maximální délka, kterou povolují současná unijní pravidla. Současně bude zvýšen počet zařízení pro zadržování imigrantů. Pro agenturu ANSA uvedla Meloniová, že v detenčních zařízeních bude možné imigranty držet až 18 měsíců místo současných šesti, čímž vznikne dostatek času na provedení veškerých kontrol, a také na vyhoštění v případě těch, kteří již nemají právo na mezinárodní ochranu. Též se vyjádřila, že bude bedlivě pozorovat, jak v otázce budou postupovat unijní orgány, které italská vláda požádala o pomoc.

Hnutí SPD zastává v této otázce názor, že se situace ještě zhorší po případném finálním schválení tzv. Migračního paktu EU, který podporuje i Fialova vláda. Za vládu České republiky ho odsouhlasil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Tento pakt předpokládá každoroční přerozdělování desítek tisíc převážně islámských a afrických imigrantů napříč členskými státy EU, kterému se jednotlivé země budou moci vyhnout pouze za cenu placení miliardových pokut do zvláštního fondu EU. Nechceme platit z peněz našich občanů žádné imigranty. Zde jen zmíním případ z Německa, kdy se v rámci celého Německa vyplácí 436 milionů eur měsíčně (10,43 miliardy korun) na občanských příspěvcích, tedy kombinaci podpory v nezaměstnanosti a sociálních dávek, statisícům uprchlíků schopných pracovat. Celkem 587 tisíc práceschopných imigrantů, například ze Sýrie, Afghánistánu a Iráku, pobírá občanský příspěvek, tedy příjem (standardní sazba 502 eur – 12 tisíc korun) dříve známý jako Hartz IV. Vyplývá to z Migračního monitoru Spolkové agentury práce (BA), o němž informoval web Focus online.

Zastáváme k imigraci dlouhodobě názor, že je nutné zabezpečit trvalou ochranu státních hranic, a občané by měli mít možnost rozhodnout o samotném členství České republiky v Evropské unii na základě celostátního referenda.

Převzato z profilu politika.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

12:06 Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

Slavnostním poklepem na základní kámen byla v úterý 23. dubna 2024 zahájena 6. etapa výstavby zanádr…