Rozvoral (Úsvit): Buďme hrdi na to, že jsme Češi!

28.10.2014 13:32

Dnes je tomu 96 let od oficiálního vzniku československého státu a to zákonem ze dne 28.října 1918 o zřízení samostatného státu československého, který byl vydán Národním výborem československým jako první zákon nově vzniklého československého státu.

Rozvoral (Úsvit): Buďme hrdi na to, že jsme Češi!
Foto: RadekRozvoral.cz
Popisek: Radek Rozvoral

Předcházela tomu Washingtonská deklarace, což je prohlášení československé nezávislosti exilovou vládou pod plným názvem Prohlášení nezávislosti československého národa jeho prozatímní vládou československou, jehož autorství je připisováno Tomáši Garrigue Masarykovi.

V deklaraci se mimo jiné uvádí: Československý stát bude republikou. Ve stálé snaze o pokrok zaručí úplnou svobodu svědomí, náboženství a vědy, literatury a umění, slova, tisku a práva shromažďovacího a petičního. Církev bude odloučena od státu. Naše demokracie bude spočívati na všeobecném právu hlasovacím. Ženy budou postaveny politicky, sociálně a kulturně naroveň mužům. Práva menšiny budou chráněna poměrným zastoupením, národní menšiny budou používat rovných práv. Vláda bude míti formu parlamentární a bude uznávati zásady iniciativy a referenda.

Nechci nikoho poučovat z historie. Píši to proto, abychom si uvědomovali, že existovali lidé, kteří bojovali za to, abychom mohli být nezávislým, svobodným a demokratickým státem s právem na sebeurčení, ve kterém si budeme všichni rovni a budeme mít svobodu slova. Všimněte si, že už tenkrát pan Masaryk věděl, že by vláda měla uznávat zásady iniciativy a referenda, což v dnešní době chybí a politické elity se tomu brání zuby nehty.

A proč vlastně tento článek o vzniku naší malé zemičky píši? Chci jím vzdát holt všem, kteří se o ni zasloužili a apelovat na co nejvíce množství lidí, abychom byli na svou rodnou zemi hrdí. Abychom se nebušili do prsou jenom, když se například našim hokejistům povede nějaký úspěch, ale vždy a stále. Mějme úctu k národním symbolům a nestyďme se vyvěsit třeba u svého domu státní vlajku na počest státních svátků. Musíme si své České republiky vážit, musíme jí chránit, řádně o ní pečovat a být hrdi na to, že jsme Češi a že jsme se tu narodili.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

reklama

autor: Radek Rozvoral - profil

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.