Rusnok: Nelson Mandela byl ztělesněním boje proti rasismu a bezpráví

07.12.2013 10:18

Kondolence předsedy vlády ČR k úmrtí Nelsona Mandely.

Rusnok: Nelson Mandela byl ztělesněním boje proti rasismu a bezpráví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Jiří Rusnok

Premiér České republiky Jiří Rusnok zaslal kondolenční dopis prezidentovi Jihoafrické republiky Jacobu Zumovi v souvislosti s úmrtím bývalého prezidenta Jihoafrické republiky a držitele Nobelovy ceny míru Nelsona Mandely.

Vaše Excelence,

s hlubokým zármutkem jsem přijal zprávu o úmrtí bývalého prezidenta Jihoafrické republiky a držitele Nobelovy ceny míru pana Nelsona Rolihlahly Mandely.

Nelson Rolihlahla Mandela byl nejen významnou osobností politického a společenského života v Jihoafrické republice, ale zároveň jedním z nejvíce inspirativních světových vůdců našich dob. Byl ztělesněním boje proti rasismu a bezpráví. Velmi jsem si cenil jeho odhodlání, jež projevoval v nelehkých dobách jihoafrické historie coby bojovník za lidská práva, mezinárodní mírotvůrce a první demokraticky zvolený prezident Jihoafrické republiky.

Pevně věřím, že odkaz Nelsona Rolihlahly Mandely bude žít dál a stane se inspirací pro následující pokolení. Nechť se Mezinárodní den Nelsona Mandely stane symbolem životních ideálů a odkazu této velké světové osobnosti a připomínkou nutnosti bojovat za lidská práva, svobodu a rovnoprávnost.

Vaše Excelence, přijměte prosím vyjádření nejhlubší soustrasti jménem mým i vlády České republiky a tlumočte naši účast rodině a blízkým pana Mandely.

S úctou

Jiří Rusnok
 předseda vlády České republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věra Maříková (SPD): S digitalizací přichází obava, že starší generace budou nezaměstnatelné

13:09 Věra Maříková (SPD): S digitalizací přichází obava, že starší generace budou nezaměstnatelné

V důsledku digitalizace zanikne v příštích sedmi až osmi letech 300 000 pozic a milion pozic kvůli d…