Rusnok: Těžba uhlí přispívá k energetické soběstačnosti ČR

21.11.2013 16:46

Předseda vlády Jiří Rusnok navštívil jednání předsednictva Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje.

Rusnok: Těžba uhlí přispívá k energetické soběstačnosti ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

Ústecký region prochází podle premiéra náročným procesem hospodářské přeměny. Vláda proto hledá možná řešení, jako jsou například potenciální noví investoři, kteří by v kraji začali podnikat. Prioritou je také podpora rozvoje místní dopravní infrastruktury, zejména dostavby dálnice D8. Do ústeckého regionu by zároveň měly směřovat prostředky z unijních zdrojů uvolněné v nadcházejícím programovacím období 2014 – 2020.

Premiér dále zdůraznil strategický význam energetického sektoru, jenž přispívá k bezpečnosti a suverenitě země. „Máme zájem na tom, aby česká energetika byla do budoucna efektivnější a ekologicky příznivější, ale to nemůže být v rozporu s tím, abychom neprohlubovali zbytečně svou závislost na importovaných zdrojích,“ řekl v této souvislosti Jiří Rusnok.

Ani v příštích letech bychom proto neměli omezovat využívání dostupných fosilních paliv. Premiér tudíž připustil otevření diskuse o případném prolomení současných těžebních limitů. „Když přemýšlím o složité problematice další těžby uhlí zejména na Mostecku, tak se mi zdá, že argumenty pro to, aby těžba rozumným způsobem dále pokračovala, v mých očích převažují nad negativy, která to jistě také má,“ uvedl předseda vlády. Zachování místní průmyslové kontinuity totiž udrží v regionu pracovní příležitosti a to i v navazujícím odvětví služeb.

Premiér Jiří Rusnok se v Mostě setkal mimo jiné s ministrem průmyslu a obchodu Jiřím Ciencialou, hejtmanem Ústeckého kraje Oldřichem Bubeníčkem a europoslancem a předsedou Hospodářské a sociální rady Richardem Falbrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Fialova vláda chce z Česka ostrov pracujících starců uprostřed Evropy

23:07 Schillerová (ANO): Fialova vláda chce z Česka ostrov pracujících starců uprostřed Evropy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodům.