Růžička (KDU-ČSL): Městský hřbitov má nové kolumbárium a rozroste se urnový háj

03.10.2020 22:24

Kapacita městského hřbitova se v letošním roce rozrostla o nové kolumbárium s 57 úložnými výklenky. Do konce roku k nim přibude i 22 nových míst v urnovém háji. Celková kapacita hřbitova, do níž jsou zahrnuty kromě kolumbárií a urnových hájů i hroby a hrobky, tak vzroste na 4881 míst. Všechna jsou ale již momentálně pronajata.

Růžička (KDU-ČSL): Městský hřbitov má nové kolumbárium a rozroste se urnový háj
Foto: Archiv PL
Popisek: Místostarosta Vsetína Jiří Růžička

O kolumbária je z nabídky pohřbívacích míst mezi pozůstalými dlouhodobě největší zájem. „Jsou nenáročná z hlediska údržby i financí. Lidé kromě pronájmu, který se v závislosti na velikosti místa pohybuje od jednoho do dvou tisíc korun za deset let, zaplatí už pouze za urnu. Jde o náklad v řádech tisíců korun. Ve srovnáním s tím cena za výrobu pomníku na klasický hrob jde do desetitisíců. A samozřejmě i údržba hrobu je náročnější,“ uvedla správkyně hřbitova Pavlína Oravcová.

Stavba nejnovějšího kolumbária s 57 výklenky, z toho 6 menších pro 1 – 2 urny a 51 větších pro 4 – 5 uren, přišla městskou pokladnu na 1,8 milionu korun. „Zájemci si místa kompletně zarezervovali už během samotné stavby. Obsazována jsou od května,“ doplnila Oravcová s tím, Technické služby města Vsetína, do jejichž správy hřbitov spadá, letos navíc vyčlenily prostor pro rozšíření urnového háje o 22 novými úložných míst. „I ta jsou již rezervována a obsazena by měla být do konce letošního roku,“ řekla Oravcová.

Kapacita hřbitova je tedy v tuto chvíli plně vyčerpána. „Přitom zhruba dvě stovky žadatelů o pronájem některého z pohřbívacích míst čekají v pořadníku. Do budoucna proto počítáme s dalším rozšířením hřbitova směrem k sídlišti Jasenka, a to především o kolumbária, ale také o urnové háje. Za tímto účelem jsme již zpracovali studii a také zakoupili pozemky. Nyní připravujeme geologický průzkum, neboť se jedná o svážné území,“ uvedl starosta Jiří Růžička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…