Růžička (KDU-ČSL): Vsetínská nemocnice slaví „jedničkové“ výročí

21.05.2022 13:06

Starosta Růžička popřál Vsetínské nemocnici k „jedničkovému“ výročí

Růžička (KDU-ČSL): Vsetínská nemocnice slaví „jedničkové“ výročí
Foto: Archiv PL
Popisek: Místostarosta Vsetína Jiří Růžička

Přesně 111 let od přijetí prvních pacientů si připomněla 16. května 2022 Vsetínská nemocnice. K „jedničkovému“ jubileu, které si nemocnice průběžně připomíná během celého letošního roku, poblahopřál ředitelce Věře Prouskové a potažmo všem zaměstnancům starosta Vsetína Jiří Růžička. 

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35898 lidí

„Rád bych nemocnici popřál, aby se jí dobře dařilo, aby měla spokojené pacienty, kteří naleznou pomoc v pravý čas, nadšené zaměstnance ve všech profesích, a také to, aby vzkvétala," uvedl starosta Růžička. „Kytici přijímám s obrovskou pokorou. Sto jedenáct let, to je několik tisíc zaměstnanců, kteří prošli odděleními, starali se o velkou spoustu pacientů. Naše historie je spojena s osobnostmi, kteří museli překonávat řadu překážek, nasadili kus sebe, aby nemocnice vznikla a rozvíjela se, měli nadšení, srdce pro medicínu. Kytice patří tedy všem dřívějším a nynějším zaměstnancům, protože zdravotnictví a medicína jsou stále náročnější fyzicky i psychicky, to si asi všichni uvědomujeme,“ připomněla ředitelka Vsetínské nemocnice Věra Prousková.

Slavnostní otevření nemocnice ve Vsetíně se uskutečnilo 23. dubna 1911. Dne 16. května 1911 přijala nemocnice první pacienty. Toto datum je vnímáno jako faktické zahájení její činnosti. Významnou roli při jejím vzniku sehráli tehdejší městský lékař MUDr. František Sova, architekt Michal Urbánek, ale i podnikatel Theodor Thonet, který městu levně odprodal pozemky k výstavbě a nemocnici vybavil nábytkem. Nemocnice měla v čele významné lékaře, například prvního primáře tehdejšího monoprimariátu MUDr. Josefa Gregora a především jeho nástupce MUDr. Josefa Holze, který byl ředitelem třicet let. Historie nemocnice je spojena s řadou významných jmen primářů, lékařů, sester, zaměstnanců, kteří se podíleli na rozvoji a stavbě nových pavilonů. Ten nejnovější byl otevřen v závěru roku 2018 a zázemí v něm našly interní a neurologické ambulance, lůžkové stanice interního spojeného lůžkového fondu a v pandemické době i covidové stanice. Nový interní pavilon patří k nejmodernějším pracovištím svého druhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

14:02 Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k asistenčním psům.