Ryba (ANO): Existují případy, že řada dávek posílána na jeden účet?

13.05.2022 18:45

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 13. května 2022 – Představení vládní strategie zvládání ukrajinské krize

Ryba (ANO): Existují případy, že řada dávek posílána na jeden účet?
Foto: HZS
Popisek: Generálporučík Ing. Drahoslav Ryba

Vážený pane předsedající, dámy a pánové.

V prvé řadě musím poděkovat všem, kteří zvládli uprchlickou krizi, tedy její první část, první fázi. Zejména tedy všem občanům, všem obcím, městům, krajům a zejména všem organizacím, které se na tom podílely, a opět zejména hasičům jako takovým, protože asi všichni víte, odkud pocházím, z jaké organizace.

Těch dotazů jsem tady měl celou řadu, bohužel je nestihnu. Chtěl bych, abyste mě všichni brali, jako že rozhodně nechci rozdmýchávat žádnou xenofobii, nejsem nepřátelský k Ukrajině, protože mám na Ukrajině řadu přátel. Ukrajinu mám rád a Ukrajině jsem pomáhal řadu let předtím, než tady ještě byla nějaká válka. Trošku s nadsázkou teď řeknu, že i předtím, než možná řada z vás vůbec o Ukrajině něco blíže věděla.

Ten jeden můj dotaz, který je na pana ministra, a říkám to zcela odpovědně proto, že chci právě pomáhat, je ten, jestli jste se ve strategii nebo mimo strategii zabývali tím, jestli někdo nezneužívá dávky, a teď nemyslím to, co už tady padlo, že si tady přijede pro dávky, odjede, jestli si za to kupuje, co si kupuje, to je jeho problém. Ale zda existují případy toho, že ty dávky jsou posílány, řada těchto dávek, na jeden účet. A pokud ano, jestli se tím někdo zabývá a jestli to někdo chce řešit, protože takové náznaky jsem slyšel. Nepaušalizuji to vůbec, ale je to jeden z problémů, protože pak ty dávky neslouží těm, kterým jsme je určili. Ty dávky by jim měly primárně sloužit. A pokud se to děje, tak je potřeba, aby se to řešilo.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…