Rygl (SZ): Česko ruší herny ve velkém. A co na to Štětí?

18.11.2015 7:23

Podle dostupných údajů Ministerstva financí ČR přistoupilo 277 měst a obcí k zákazu provozu heren a elektronických hracích zařízení na celém svém území.

Rygl (SZ): Česko ruší herny ve velkém. A co na to Štětí?
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

V Ústeckém kraji zakázalo provozování heren jako první od listopadu 2011 město Litvínov. V lednu 2012 jej následovaly Podbořany a Osek, v listopadu 2012 Trmice, v červenci 2014 Kadaň a konečně v lednu 2015 Chomutov.

Z krajských a okresních měst mimo Ústecký kraj již došlo v ČR k plošnému zákazu heren v Brně, v Českých Budějovicích, v Jihlavě, v Praze 2, v Praze 6, v Praze 12, v Břeclavi, v Českém Těšíně, ve Frýdku-Místku, v Kroměříži, v Blansku, v Písku, v Přerově, v Tachově, v Třebíči, v Domažlicích, v Rakovníku, v Rokycanech, či v Ústí nad Orlicí.

Výsledkem bylo menší rušení veřejného pořádku v obcích, redukovalo se hraní dětí a mladistvých, hraní osob pobírajících sociální dávky, zlepšila se úroveň trávení volného času i vzhled veřejného prostoru, kulturní, sportovní vyžití, cestovní ruch a obecní infrastruktura.

Ve Studii o sociálně patologických dopadech hazardních her na společnost, kterou publikovalo v dubnu 2014 Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti, a dále ve Výroční zprávě o hazardním hraní v České republice za rok 2014 je mimo jiné uvedeno: „…nejvyšší míra rizika vzniku problémového hráčství je u mladých lidí ve věku 15-24 let. Z hlediska rozvoje problémového a patologického hráčství představují v ČR nejvyšší riziko právě hrací automaty. Hráči na hracích automatech tvoří zdaleka nejvyšší podíl patologických hráčů, 83 % osob léčených pro patologické hráčství. Problémovými hrami jsou především hrací automaty, méně často pak elektromechanická ruleta, kurzové sázky, poker a karetní hry na internetu nebo hry v kasinu…“.

Podle vyhlášky 3/2014 regulující hazard a z důvodové zprávy k této vyhlášce je ve městě Štětí registrováno celkem jedenáct provozoven s přinejmenším jedním hracím automatem.  Celkový počet provozovaných hracích automatů činil dle uvedené zprávy 95, což ve městě s 7 800 obyvateli představuje jeden přístroj na 82 obyvatel. Dostupnost hazardu je tak ve Štětí vysoká.

Strana zelených Štětí a její sympatizanti se pokusili vyřešit tento problém organizací referenda ve městě. Referendum ve Štětí se konalo v době komunálních voleb v říjnu 2014.  Celkem 1187 voličů se v něm vyslovilo pro zákaz heren ve Štětí. Našim cílem je zrušení všech heren ve městě.

Pro příklad dobré praxe přitom nemusíme chodit daleko. Zastupitelstvo města Lovosice schválilo na svém zářijovém zasedání vyhlášku rušící herny na území města od 1. 1. 2017. Vyhláška byla připravena ve spolupráci s ministerstvem financí a s ministerstvem vnitra. Vyslyšelo tak přání 1700 občanů, kteří se pro tento zákaz vyjádřili v referendu 2014.

Jak se město Lovosice snaží vypořádat s výpadkem příjmů z hazardu, který nastane v průběhu roku 2017? Sestavují tým úředníků, který připravuje k realizaci malé i velké zakázky s ohledem na městskou kasu. Novou soutěží na pojištění majetku města dosáhli úspory 1 mil. Kč pro příští 4 roky. Doplnění dalších firem do výběrového řízení na opravu chodníku došlo k úspoře 1,6 mil. Kč proti schválenému rozpočtu. Snížili roční náklady na tisk Lovosického dneška, úspora 112 tis. Kč.  Na stránkách města zveřejňují každou fakturu i objednávku, hodnocení zakázek, viz web města Lovosice, článek v Lovosickém dnešku, říjen 2015.

MVDr. Milan Rygl, zastupitel města Štětí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

inflace

jeden z posledních vašich slibů byl, že inflace klesne. A zase jste se hodně mýlil, inflace v České republice stoupá!! jak je to možné?? Stát vám platí 14 poradců, mezi nimi Křečka, to ani on nevěděl že inflace a ceny budou neustále stoupat?? Tak k čemu tam vlastně všichni jste ???

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Vvytvořilo se konkurenční prostředí, definitiva vede k jisté zatuchlosti

21:03 Ministr Rakušan: Vvytvořilo se konkurenční prostředí, definitiva vede k jisté zatuchlosti

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 24. května 2024 k zákonu o státní službě