Rys (STAN): Zaměříme se na infrastrukturu města

25.12.2014 9:37

Dvě větší města Moravskoslezského kraje s účastí hnutí STAN v radničních koalicích – Třinec a Bruntál – mají úspěšně schválené rozpočty na příští rok. Třinečtí i bruntálští zastupitelé o rozpočtu hlasovali v prosinci.

Rys (STAN): Zaměříme se na infrastrukturu města
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

Zastupitelé Třince schválili vyrovnaný rozpočet, který v příštím roce počítá s příjmy ve výši 544 milionů Kč a výdaji 639 milionů korun. Rozdíl mezi příjmy a výdaji bude kryt z vlastních zdrojů, což jsou nevyčerpané finanční prostředky z předchozích let. V Bruntále pak předpokládají přebytkové hospodaření s rozpočtovanými příjmy ve výši 359 milionů a výdaji 354 milionů korun.

„Město se chová stejně jako v předcházejících letech jako dobrý hospodář. Předpokládaný ukazatel dluhové služby, který vyjadřuje zadluženost města, se bude pohybovat v příštím roce kolem 3 %, což je nejnižší číslo za posledních deset let,“ uvedla starostka Třince Věra Palkovská (Osobnosti pro Třinec).

Navržené investiční akce, na něž příští rok poputují peníze z třineckého městského rozpočtu, souvisejí především s největšími stavbami, které na území města probíhají. V souvislosti se stavbou obchvatu, rekonstrukcí nádraží či stavbou integrovaného výjezdového centra město čekají investice do vodovodů, chodníků, bezpečnostních prvků, rekonstrukce prostoru před nádražím, vybudování kynologického cvičiště a podobně.

Slovy starostky, rozpočet byl vypracován střízlivěji – a obdobně k rozpočtu přistoupili také v Bruntále. Zde, podobně jako v uplynulých letech, i v příštím roce rozpočet počítá s významnými investičními akcemi, ovšem již méně finančně náročnými, než byla rekonstrukce kulturní památky Petrin či výstavba nového dopravního přestupního terminálu. Celkový objem těchto dvou z velké části již dokončených akcí, dotovaných z Regionálního operačního programu, je výrazně přes sto milionů korun.

V příštím roce půjdou Bruntálští cestou menších, ale z hlediska perspektivy města neméně významných investičních akcí. Z plánovaných výdajů lze uvést například tři miliony korun na přípravu lokality Skrbovická pro zástavbu rodinnými domy, s obdobnou částkou se počítá – za předpokladu získání dotace – pro čtvrtou etapu obnovy veřejných ploch v sídlišti Dolní,  rozpočet počítá s dokončením chodníku s cyklostezkou k průmyslovému areálu v Zahradní ulici a s dalšími investičními akcemi.

„Prioritou rozpočtu jsou především investice do infrastruktury města, zatímco v minulých letech to bylo zajištění spolufinancování staveb velkého rozsahu s náklady v řádech desítek milionů korun. V příštím roce budou prostředky směrovány mimo jiné do rekonstrukcí komunikací a chodníků v různých částech města, oprav kanalizace a podobně,“ řekl k rozpočtu starosta Bruntálu Ing. Petr Rys, MBA (STAN).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: STAN

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

20:03 Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny…