SLK: Odmítáme vyhrožování kriminálem při jednání s obchodním partnerem

22.11.2017 10:58

Členové libereckého zastupitelstva byli obeslání dopisem členů představenstva Teplárny Liberec, a.s., v němž se ostře distancovali a vymezili vůči dopisu ze dne 2. 11. 2017, který jim za město poslal statutární náměstek Korytář.

SLK: Odmítáme vyhrožování kriminálem při jednání s obchodním partnerem
Foto: slk.cz
Popisek: Starostové pro Liberecký kraj

Starostové pro Liberecký kraj (SLK) jsou nuceni se od dopisu náměstka Korytáře, distancovat, neboť vyhrožuje jeho adresátům trestním stíháním, velkými finančními postihy a soudními spory, aniž by alespoň naznačil, čeho se má touto konfrontací v jednání se skupinou MVV dosáhnout.

„Město v důsledku jednání Jana Korytáře nezíská žádnou výhodu a zbude mu na krku jen řada nekončících soudních sporů, které budou stát město nemalé peníze. Proto je na místě otázka, proč to Korytář dělá. Odpověď je asi prostá - blíží se komunální volby 2018 a Jan Korytář spustil volební kampaň. O prospěch města ani odběratelů tepla mu vůbec nejde. Chce o sobě pouze vytvořit dojem nekompromisního bojovníka za snížení ceny tepla. Jde mu ale jen o ten obraz, nikoliv o cenu tepla, neboť moc dobře ví, že on cenu tepla neovlivní a válkou s MVV už vůbec ne,“ odsuzuje Korytářovo jednání Jaroslav Zámečník, předseda klubu zastupitelů SLK. 

Dopis náměstka Korytáře předem neprojednala rada města a Korytář, jako již několikrát, jednal zcela svévolně a za zády všech. Starostové vyzývají, aby rada města obnovila jednání s Teplárnou Liberec a MVV a aby za tím účelem učinila kroky k ustavení vyjednávací skupiny bez Jana Korytáře. Je přitom nezbytné mít jasnou představu o tom, co má být dohodnuto a za jakou cenu.     

„Dopis Jana Korytáře je neomluvitelným a hlavně ničím neopodstatněným vyhlášením války Teplárně Liberec, jejímu majoritnímu akcionáři Energie Holding a celé skupině MVV. V situaci, kdy je úkolem obou akcionářů jednat o modernizaci rozvodů tepla a společně realizovat projekt GreenNet a také společně hledat cesty k liberalizaci trhu s teplem s cílem dostat se s cenou tepla na konkurence schopnou úroveň, je takhle vedená válka nesmyslná. Nepřinese nic městu ani odběratelům tepla,“ kritizuje Korytářův dopis Michal Hron, zastupitel SLK.

Starostové jsou přesvědčeni, že jednání s Teplárnou a MVV by významně prospělo, kdyby místa v představenstvu, na která nedávno rezignovali Filip Galnor (ANO) a Ondřej Petrovský (Změna pro Liberec), byla městem znovu obsazena, a to uznávanými libereckými odborníky v teplárenství Zdeňkem Kožešníkem a Jiřím Lenkvíkem.

„Nesouhlasili jsme s uzavřením dohody s Teplárnou Liberec, neboť nutí domácnosti odebírat teplo z Teplárny i v místech, kde by se dal pořídit výhodnější zdroj tepla. I přesto chceme, aby se jedna její část, co nejrychleji plnila. Jedná se o náhradu větve parovodu za horkovod a její vymístění z koryta Nisy. Tím by se mohl nastartovat proces modernizace celé sítě a mohla by se při tom nalézt řešení výhodná pro odběratele, město i MVV. Nezapomínejme, že město je nejen spoluvlastník, ale zároveň i největší zákazník Teplárny a snížení ceny, nikoli však válka a rozpad sítě, je i v jeho zájmu,“ uzavírá Jiří Šolc, zastupitel za SLK.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

7:07 Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

Jako ministr školství si vážím toho, že v domácí odborné komunitě existuje poměrně silná shoda na ro…