SOCDEM: Nabízíme recept na dostupné zdravotnictví

22.11.2023 17:17 | Tisková zpráva

Sociální demokraté pokračují v sérii debat o dostupnosti českého zdravotnictví. V jednotlivých regionech zároveň sbírají podpisy pod petici, kterou předají ministrovi Válkovi. Požadují zaručení práva občana na bezplatnou, kvalitní a dostupnou lékařskou péči za platbu zdravotního pojištění. Zatím shromáždili přes tisíc podpisů.

SOCDEM: Nabízíme recept na dostupné zdravotnictví
Foto: SOCDEM
Popisek: SOCDEM - logo

Veřejné debaty o dostupnosti zdravotní péče, kterou vedl předseda SOCDEM Michal Šmarda, se zúčastnili Jan Žaloudík, lékař a zastupitel Jihomoravského kraje, a starosta městské části Brno-Líšeň Břetislav Štefan.

I na Jižní Moravě chybějí lékaři, ale také sestry a záchranáři. Ve večerní debatě navíc zazněla celá řada komentářů od hostů, kteří se vyjadřovali k nedostatku lékařů obecně, ale také k otázce standardní a nadstandardní péče. Předseda SOCDEM též zmínil řešení, která při současných problémech nabízí Sociální demokracie (více ZDE).

Petici za zachování dostupnosti zdravotní péče zorganizovali Sociální demokraté právě v reakci na řetězící se problémy českého zdravotnictví. Petici mohou podepisovat občané po celé republice osobně v krajských organizacích, nebo online ZDE.

„Zákon zaručuje zdravotní péči za stanovených podmínek. Jenže v mnoha případech není tato péče dostupná vůbec, nebo je třeba platit i za základní zákroky,” uvádí předseda Sociální demokracie Michal Šmarda. Situace ve zdravotnictví je v mnoha ohledech velmi vážná. Řešení, které nabízí Sociální demokracie, najdete na jejím webu ZDE.

Břetislav Štefan, místopředseda strany a starosta MČ Brno-Líšeň, také připomíná nedávné plány kraje na transformaci nemocnic i návrhy vlády, které drobnými krůčky směřují k privatizaci zdravotní péče: „Odmítáme nepromyšlené transformační kroky. Odmítáme rušení i slučování nemocnic či omezování péče. Nikdy nedovolíme další privatizaci nemocnic.”

Anketa

Líbily se vám letošní oslavy 17. listopadu?

3%
86%
hlasovalo: 15473 lidí

Večerní debatě předcházela návštěva zdravotnických zařízení v Brně a okolí. Úrazová nemocnice v Brně je historicky prvním českým traumacentrem. Vedení nemocnice se potýká s dlouhodobým úbytkem personálu, což se projevuje na fungování zařízení. „Pokud se vláda nedohodne s lékaři, od prvního prosince bude situace ještě mnohem horší. Už nyní ovlivňuje nedostatek personálu kvalitu a dostupnost poskytované péče. Situaci by výrazně napomohlo vrátit se k rychlejšímu vzdělávání sester,” varuje Šmarda.

V nedalekém Blansku navštívil předseda SOCDEM Domov Olga, který poskytuje péči osobám s hendikepem. Zařízení provozuje výtvarnou, keramickou, řezbářskou i textilní dílnu, počítačovou místnost a řadu dalších míst, kde klienti mohou pracovat a trávit čas.

„Byl jsem svědkem ohromného nasazení všech zaměstnanců. Mrzí mě, že zaměstnanci zařízení nemají důstojné odměny, protože stát ani kraj nedokážou zajistit důstojné podmínky v sociálních službách. Za ministryně Maláčové se situace začínala zlepšovat, nyní však i zde čelí pracovníci poklesu reálných platů. V Domově Olga jsem byl překvapen tím, jak široký rozsah aktivit a péče je klientům poskytován, přesto vše funguje a klienti jsou opravdu spokojení,“ říká Michal Šmarda.

Návštěva jihomoravských zdravotnických zařízení je součástí tour, která minulý týden odstartovala v Pardubicích a v Hradci Králové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…