SOCDEM: Stát se nemůže vzdát odpovědnosti vůči občanům

09.10.2023 7:17 | Tisková zpráva

Sociální demokraté v Hradci Králové uspořádali programovou konferenci. Do řady probíraných témat se promítlo rozdělení společnosti a zhoršující se situace nejzranitelnějších, ale i střední třídy. To musí být pro vládní politiky, kteří na krizi nenalezli systematické řešení, varováním. Sociální demokracie důrazně připomíná, že stát, který nedovede plnit své základní služby vůči občanům, ztrácí důvěru. Stát se své odpovědnosti nemůže zříkat, shodli se účastníci sobotního setkání.

SOCDEM: Stát se nemůže vzdát odpovědnosti vůči občanům
Foto: SOCDEM
Popisek: SOCDEM - logo

Probíraná témata programové konference kopírují nejpalčivější problémy dneška. Konec prohlubování rozdílů mezi společenskými skupinami, růst minimální mzdy, odstranění rozdílů v odměňování žen a mužů, podpora bydlení, zajištění kapacit ve školách, a také odmítnutí privatizace nemocnic – to byla některá z témat, k nimž se dnes účastníci konference vyjadřovali nejčastěji.

Průběh programové debaty upřesňuje Michal Šmarda, předseda Sociální demokracie: „Nešlo o úpravu aktuálního programu, ale o rozpracování témat, které jsou předmětem široké debaty o reformách, úsporách, modernizaci a efektivitě státu. Naše jednání jsme rozdělili do šesti částí, které se věnují postavení lidí ve společnosti, daňovému systému, životnímu prostředí, řízení obcí a státní správy a globálním otázkám.“

Témata jednotlivých skupin, které se sešly v dopoledních hodinách, shrnuli v odpoledních příspěvcích jejich moderátoři, místopředsedové Sociální demokracie.

„Základem naší debaty byl fakt, že stát selhává v ochraně zdravé hospodářské soutěže, a že jsou to oligarchové, kteří profitují z krizí. Jejich vliv a zisky nadále rostou, zatímco střední třída a nejslabší stále chudnou, protože na důsledky krize doplácejí nejvíc,“ shrnuje za skupinu Lidé a společnost Josef Říha.

Na jeho slova navazuje i místopředseda Karel Machovec, moderátor pracovního bloku Hospodářský model: „Reformy v ČR nemůžou proběhnout bez změny daňového systému. Chceme vyšší podporu menších a středních podniků, dotace korporacím považujeme za nesmysl. Další velké téma je transformace energetického průmyslu nebo vznik sociálně-klimatického fondu, který by měl pomoci nejchudším v době krize, kterou jsme prošli.“

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36094 lidí

Lukáš Ulrych, místopředseda strany a předseda Mladých sociálních demokratů, vedl panel s názvem Odolné ekosystémy. „Otázky životního prostředí musí být řešeny komplexně spolu se zemědělskou a sociální politikou. Výkyvy počasí, sucha, záplavy, to vše má dopad na životy lidí v mnoha oblastech,“ zmiňuje Ulrych témata, která se ocitla v debatě.

„Proměny společnosti se odehrávají i na mezinárodním poli a Česká republika na ně musí umět reagovat. Z našeho pohledu jsou to otázky týkající se modernizace Evropské unie, společné bezpečnosti a toho, jakou roli máme v Evropě zastávat,“ říká za skupinu Globální rozvoj Lubomír Zaorálek.

Panel Dobré vládnutí se věnoval prohlubující se oligarchizaci státu a zvyšování vlivu byznysu na politiku. „Je nutné se věnovat formě i obsahu vládnutí. Fungující obce, kraje i stát jsou pro společnost klíčové,“ shrnuje závěry Jiří Chvojka.

Jak má vypadat dialog občanů s politiky, jak zapojit veřejnosti do rozhodování nebo jak řešit dostupnost služeb, probírali účastníci panelu s názvem Velkoměsta. „Řízení města musí probíhat ve prospěch jeho obyvatel. Čelíme tlaku společenských změn, které jako první dopadají právě na velká města a jeho obyvatele. Je třeba, aby města byla místem, kde chceme žít. Změny nesmí probíhat chaoticky a bez návaznosti, aby lidem ve městech pomáhaly, a naopak nekomplikovaly jejich život,“ uzavírá za jednotlivé programové skupiny Břetislav Štefan.

Cílem Sociální demokracie je lepší, bohatší a spravedlivější Česko. Programové priority, na kterých se dnes stranické týmy shodly, budou rozpracovány do podoby věcných záměrů zákonů. V příštích měsících je osobnosti strany představí veřejnosti.

„Atmosféra debat byla věcná a konstruktivní. Ukazuje se, že o myšlenky Sociální demokracie je zájem mezi řadou mladých lidí. Ti se dnes setkali se zkušenějšími kolegy a vzájemně si předali různé úhly pohledu. Právě mezigenerační komunikace je klíčovým přínosem podobných akcí. Jsem přesvědčen, že jsem dnes viděl řadu budoucích skvělých politiků,“ uzavírá programovou konferenci Michal Šmarda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

16:02 Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

Mé vystoupení na kulatém stole nazvaném Kárné řízení a jeho nová perspektiva, který proběhl 25. dubn…