SPD: Děkujeme všem voličům za podporu v krajských a senátních volbách

05.10.2020 14:20

První říjnový pátek a sobotu proběhly volby do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu. Hnutí SPD skončilo na 4. místě, stejně jako v parlamentních volbách v roce 2017, čímž zcela potvrdilo, že už si vydobylo své místo na naší politické scéně.

SPD: Děkujeme všem voličům za podporu v krajských a senátních volbách
Foto: SPD
Popisek: SPD - Svoboda a Přímá Demokracie

Vedení hnutí SPD děkuje všem voličům, kteří v této době, ovlivněné koronavirovou pandemií, se aktivně zúčastnili říjnových voleb a jakoukoli formou odevzdali svůj hlas ve prospěch našich kandidátů. Poděkování patří také všem našim sympatizantům a členům za poctivou práci ve volební kampani. Hnutí SPD se ziskem 6,13 procent skončilo na čtvrtém místě. Své zastupitele budeme mít v devíti krajích, ve čtyřech jsme skončili těsně pod hranicí pěti procent. Nejlépe dopadl Ústecký kraj s téměř devíti procenty a Jaroslav Foldyna zde získal 3.753 preferenčních hlasů.   

Volby do zastupitelstev proběhly celkem ve 13 krajích a v rámci senátních voleb se na dobu šesti let volila třetina nových senátorů. Letošní volby se konaly nestandardním způsobem proti volbám minulým, a to z důvodu nemoci covid-19. Všechny nastavené odlišné způsoby volby proběhly dle volebních zákonů, které stačili zákonodárci schválit. Voliči v izolaci či karanténě měli možnost už ve středu využít zvláštního hlasování, a to na drive-in stanovištích. Ti, kteří neměli auto nebo neměli možnost přijet na speciální volební místo, mohli ještě telefonicky požádat do čtvrtka do 20:00 hod. o hlasování do zvláštní přenosné volební schránky. Speciální týmy je v pátek autem objížděly a voliči měli možnost jim své volební lístky odevzdat.

Účast voličů při letošních volbách byla téměř 38 procent. Hnutí SPD ve volbách podpořilo téměř 170 tisíc voličů, a tím mu zajistili čtvrté místo v celorepublikovém měřítku. Hnutí SPD tak oproti minulým volbám do krajských zastupitelstev získalo 35 mandátů, což je téměř dvojnásobek.

Nejvíce zastupitelských mandátů ztratily v letošních krajských volbách ČSSD a KSČM a v celkovém součtu se nedostali přes hranici pěti procent. Hamáčkova ČSSD v těchto volbách přišla o 88 mandátů a Filipova KSČM bude mít v nadcházejícím období jen 13 mandátů, když jich ztratila 73. Občané tak ČSSD i KSČM vyslali jasný vzkaz, že i když jsou na celostátní úrovni součástí vládní koalice nebo jí podporují, nemají jejich důvěru.

Vedení hnutí SPD velice děkuje všem voličům, kteří podpořili naše kandidáty v krajských a senátních volbách. Této důvěry si velice vážíme a všech 35 krajských zastupitelů bude v rámci svých možností prosazovat a hájit priority hnutí SPD, které jsme si vytýčili ve volebních programech. Nadále budeme prosazovat náš program a hájit naše slušné a pracující občany, kteří jsou pro nás na 1. místě. Pevně doufáme, že v nadcházejících parlamentních volbách, které proběhnou na podzim příštího roku, nás podpoří ještě více voličů.

Převzato z profilu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.