STAN: Česku hrozí sankce kvůli nedostatečné recyklaci

25.04.2019 7:37

Vládní zákon o odpadech neobsahuje konkrétní nástroje, kterými by splnil recyklační cíle Evropské unie. Proto vznikla iniciativa poslankyně Jany Krutákové (STAN) a odborníků z oboru odpadového hospodářství, která do konce roku přijde s novelou zákona.

STAN: Česku hrozí sankce kvůli nedostatečné recyklaci
Foto: STAN
Popisek: STAN

„Česká republika to s recyklací odpadů bohužel nemyslí vážně, a proto mohou v konečném důsledku hrozit i sankce ze strany EU,“ říká poslankyně Jana Krutáková, která iniciovala vznik pracovní skupiny složené z odborníků na odpadové hospodářství, papírenský průmysl, recyklačních firem a ekologů.

Česko podle směrnic EU musí do 15 let navýšit recyklaci odpadu o 30 %. Nový zákon vlády o odpadech ale nenabízí téměř žádné nástroje, jak toho dosáhnout.

“Pokud má něco recyklaci pomoci, tak je to především podpora poptávky. Bez ní není šance cíle splnit. Dnes totiž platí pravidlo, že recyklát s výjimkou skla výrobek prodražuje,” říká Krutáková.

Skupina proto připravila sadu nástrojů, které nyní bude konzultovat s dotčenými ministerstvy. Patří mezi ně například snížení sazby DPH na recyklované výrobky, podpora recyklace dotačními programy nebo větší osvěta o využití sekundárních plastů.

“Klíčové je zejména pozměnit praxi při zadávání veřejných zakázek, ve kterých by stát více preferoval recyklované výrobky. To dobře funguje třeba ve Švédsku. U nás je to postavené na bázi dobrovolnosti, což v praxi téměř nikdo nevyužívá,” dodává Krutáková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice