STAN: Otevřený dopis europoslanců Polčáka a Pospíšila premiéru Babišovi

21.01.2019 21:31

Europoslanci Jiří Pospíšil (TOP 09) a Stanislav Polčák (STAN) zaslali dnes premiérovi Andreji Babišovi otevřený dopis, ve kterém ho žádají o dojednání podmínek pro tzv. měkký brexit. Dále ho upozorňují, že za celou dobu, po kterou je v úřadu premiéra, ještě neuspořádal žádné setkání s českými europoslanci, na kterém by si vzájemně mohli vyměnit názory a poznatky ohledně aktuálního vývoje v Evropské unii.

STAN: Otevřený dopis europoslanců Polčáka a Pospíšila premiéru Babišovi
Foto: STAN
Popisek: STAN

Britský parlament minulý týden odmítl návrh dohody mezi Evropskou unií a Velkou Británií, která měla upravit jejich vztahy po 29. březnu 2019, kdy má Británie osmadvacítku opustit. Zřetelně se tak přiblížila možnost tvrdého brexitu, tedy odchodu Británie bez jakýchkoli smluvních ujednání.

„Jako účastníka jednání Evropské rady Vás žádáme, abyste na jejích jednáních v nadcházejících týdnech učinil vše pro to, aby byl případný odchod Velké Británie z Evropské unie uskutečněn na smluvním základě, a to i kdyby ze strany Unie vyžadoval určité ústupky v méně klíčových záležitostech. Přestože jsme si vědomi skutečnosti, že dosavadní jednání ze strany Unie bylo vedeno profesionálně, jsme vzhledem k situaci na britské politické scéně toho názoru, že bude třeba ještě více vstřícnosti, než bylo dosud projeveno,“ uvádějí Jiří Pospíšil a Stanislav Polčák ve svém dopise.

Europoslanci Pospíšil a Polčák premiéra také žádají o setkání se všemi českými europoslanci. Bohuslav Sobotka se s europoslanci scházel pravidelně dvakrát ročně. „Máme za to, že díky těmto konzultacím by si Česká republika mohla odpustit některé problémy, které pramení z Vaší nedostatečné informovanosti,“ dodávají europoslanci Jiří Pospíšil a Stanislav Polčák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

16:21 Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důsledkům zrušení povinné základní vojenské služby