STAN: Rodiče samoživitelé potřebují okamžitou podporu státu

04.03.2021 11:30

Na středečním večerním jednání Sněmovny byl na program jednání zařazen bod, týkající se mimořádného příspěvku pro rodiny samoživitelů.

STAN: Rodiče samoživitelé potřebují okamžitou podporu státu
Foto: STAN
Popisek: STAN

Návrh na jednorázovou podporu této skupiny občanů podali zástupci hnutí STAN už v září. Samoživitelky a samoživitelé jsou totiž v současné koronavirové krizi podle mnoha dat jednou z nejohroženějších skupin, jejichž existenční problémy se stále více prohlubují.

Anketa

Má vláda Andreje Babiše dovládnout do voleb?

85%
15%
hlasovalo: 20036 lidí

„Chceme reálně pomoci těm, kteří to nejvíce potřebují. Vláda v prosinci odsouhlasila jednorázovou podporu pouze pro důchodce formou tzv. rouškovného, ale rodiny samoživitelů na onen příspěvek nedosáhly. Přitom právě tyto skupiny jsou v době všech dosud vydaných omezení nejvíce postižené, mnoho z nich přišlo o práci a zůstali na výchovu dětí sami. Forma distanční výuky jim navíc způsobuje významný zásah do rodinného rozpočtu. Řadě z nich tak nezbývá nic jiného, než být odkázán na podporu svých příbuzných a přátel. Stát by se měl ale o své občany postarat sám,” zdůvodnil návrh předseda hnutí Vít Rakušan.

Návrh hnutí STAN počítá s mírnou úpravou na základě politického kompromisu, která bude obsahovat okamžitý příspěvek ve výši 6000 korun a bude zahrnovat skupiny osamělých rodičů s dětmi do 18 let. Žádost budou podávat rodiče bez ohledu na počet dětí. Tento návrh předpokládá rozpočtový dopad ve výši 800 mil. korun. Upravená podoba návrhu by již měla odpovídat výtkám MPSV ze stanoviska vlády.

„Věříme, že náš návrh, na kterém jsme pracovali i se senátorem Markem Hilšerem, bude znamenat podporu těm, kteří ji teď nejvíce potřebují. Na podzim jsme podobně pomohli i lidem v rámci potravinových bank. Díky kompromisu snad schválíme podporu i nyní. Pro rodiny samoživitelů není současná situace vůbec jednoduchá, většina z nich se dostává do finančních i psychických problému a čekají na stimul, který jim dá naději, že je stát nehodí přes palubu. Pokud necháme neúplné rodiny padnout pod hranici chudoby, dopady na děti samoživitelů mohou být nedozírných rozměrů,” dodala Věra Kovářová.

Fakta o vlivu pandemie na rodiny samoživitelů a samoživitelek:

80 % samoživitelů podle statistik uvádí negativní zásah pandemie do jejich života

11 % samoživitelů, kterých se pandemie dotkla, ztratila práci už během jarní vlny

Mnohým z nich se snížil měsíční příjem až o 10 tisíc korun

13 % rodin přišlo o příjem z výživného na děti

40 % dotazovaných uvedlo, že vlivem snahy o větší úspory nakupují levnější a méně kvalitní potraviny

až 20 % lidí se dostalo kvůli pandemii na hranici chudoby

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…