STAN: Stavební povolení až za rok? Navrhujeme zásadní zrychlení

10.04.2018 13:58

Přicházíme s několika návrhy, jak usnadnit lidem život. Chceme zrychlit proces stavebního řízení, odstranit likvidační pokuty měst v zákoně o GDPR, dostat odborníky z praxe do škol a zabránit okrádání turistů ve směnárnách.

STAN: Stavební povolení až za rok? Navrhujeme zásadní zrychlení
Foto: STAN
Popisek: STAN

"Stávající situace je taková, že na stavební povolení lidé čekají i 55 týdnů. A to kvůli složitému byrokratickému procesu, protože žádost musí být posouzena nikoliv jen úředníkem na stavebním úřadě, ale i úředníkem z obce s rozšířenou působností. Vláda zítra projedná náš návrh, kterým rušíme část této byrokracie, a díky kterému se celé řízení razantně zrychlí," říká poslanec Vít Rakušan.

"Vláda zaspala a teď se snaží zrychleně prosadit změny v zákoně o ochraně osobních údajů. Starostové tak komplexní návrh ve zrychleném schvalování nepodpoří, navíc budeme požadovat změnu po vzoru rakouského modelu. V něm obcím a městům nehrozí stamilionové likvidační pokuty," říká poslankyně Věra Kovářová.

"Chceme dostat odborníky z praxe do škol. Stávající školský systém to ale neumožňuje, protože všichni pedagogové musí splňovat tvrdé zákonné podmínky, které ale odborníci z praxe např. na IT, kulturu, média a další oblasti prostě nesplňují. Přitom by mohli studentům předávat své cenné zkušenosti a my jim v tom zbytečně bráníme. To chceme změnit a budeme hledat podporu," říká předseda klubu Jan Farský.

Starostové rovněž předložili novelu směnárenského zákona, která dává lidem možnost reklamovat směnu peněz do dvou hodin. A zároveň začali sbírat od občanů absurdity, se kterými se setkávají v každodenním styku se státní správou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…