STAN: Vláda musí považovat ochranu krajiny za prioritu

28.03.2019 6:34

Situace je alarmující - v roce 2016 byl na 87 % měřených míst překročen některý z limitů pro znečištění podzemní vody, když hlavním znečišťovatelem je používaná chemie v zemědělství.

STAN: Vláda musí považovat ochranu krajiny za prioritu
Foto: STAN
Popisek: STAN

Situace je alarmující - v roce 2016 byl na 87 % měřených míst překročen některý z limitů pro znečištění podzemní vody, když hlavním znečišťovatelem je používaná chemie v zemědělství. Eroze ročně odnese 21 milionů tun půdy a ohroženo erozí je více než 50 % půdy v České republice. Vinou jsou hlavně velké lány a přemíra řepky a kukuřice," řekl předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský

"Nástroje pro řešení tu jsou, ale vláda musí považovat toto téma za prioritu a podniknout potřebné kroky. Starostové například využívají možnost obnovy historických cest v krajině, čímž velmi snadno pomáhají její ochraně,“ pokračoval Farský.

„Ochrana klimatu se po celém světě stává tématem číslo jedna. U nás ale vláda o klimatu a ekologii pouze mluví a připravuje proklamativní zákony bez reálných nástrojů, jak dosáhnout změny. Vláda už tři roky slibuje přijetí protierozní vyhlášky, která zásadně zpřísní limit maximálního odnosu půdy z hektaru, a bude tak vyžadovat zavádění účinných protierozních opatření. Přitom je přes polovinu zemědělských půd ohroženo erozí. A já se ptám proč?“ Dotázala se poslankyně STAN Jana Krutáková.

„Liknavost vlády lze dále vidět i ve vztahu vůči dalším ekologickým cílům Evropské unie a můžeme na to brzy tvrdě doplatit, například v oblasti odpadového hospodářství, ochraně vodních zdrojů či ochraně přírody a krajiny,“ dodala Krutáková.

„Z toho důvodu jsme navrhli usnesení, ve kterém žádáme vládu, aby do 31. 5. 2019 předložila Poslanecké sněmovně konkrétní plán termínovaných urgentních kroků vedoucích k zamezení nadměrné vodní i větrné eroze půdy a snižování její kvality a k zamezení zhoršování kvality spodní i povrchové vody,“ informoval Jan Farský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…