STAN: Zákon o střetu zájmů jako pozvánka pro zloděje, je třeba změny

13.12.2017 8:37

Poslanecký klub STAN předložil návrh novely zákona o střetu zájmů, který odstraňuje největší nedostatky jeho letošní novelizace. Pokud bude schválen, k údajům o majetku komunálních politiků a dalších funkcionářů se bude možné dostat na základě žádosti.

STAN: Zákon o střetu zájmů jako pozvánka pro zloděje, je třeba změny
Foto: STAN
Popisek: STAN

„Letošní novela byla nejspíš vedena chvályhodným záměrem, ale výsledky tomu neodpovídají. Nový systém považujeme za protiústavní, protože zcela ignoruje ochranu soukromí veřejně činných lidí a ohrožuje i jejich blízké,” říká za předkladatele poslankyně Věra Kovářová (STAN). „Na rozdíl od toho dosavadní způsob, kdy se k informacím o majetkových poměrech veřejných funkcionářů bylo možné dostat prostřednictvím žádosti, se osvědčil a náš návrh se k němu proto vrací,” dodává Kovářová.

„Bezbřehý přístup k informacím o majetku komunálních politiků i jejich blízkých, mezi nimi třeba neuvolněných místostarostů a radních z nejmenších obcí, vedl k tomu, že řada úspěšných, schopných a slušných lidí na funkce ve samosprávě raději rezignovala. Řadu kolegů navštívili i zloději, jelikož si mohli anonymně přečíst, jaké cennosti doma máte. I proto požadujeme, aby Sněmovna schválila náš návrh už v prvém čtení,” dodává předseda STAN Petr Gazdík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině