STAN: Zákonnost vyhlášení pražských modrých zón musí přezkoumat ministerstvo

05.09.2016 16:15

Modré zóny, které byly od konce srpna zavedeny v některých pražských městských částech, zkomplikovaly podle prvních ohlasů nejen život Středočechů, kteří do Prahy dojíždějí za prací, ale také řady Pražanů. Není přitom jasné, zda vyhlášení modrých zón skutečně dává smysl ve všech městských částech. Starostové a nezávislí proto dávají podnět Ministerstvu dopravy, aby přezkoumalo, zda pro vyhlášení modrých zón byly splněny všechny zákonné podmínky.

STAN: Zákonnost vyhlášení pražských modrých zón musí přezkoumat ministerstvo
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

„Principiálně rozhodnutí Prahy o vyhlášení modrých zón respektujeme, ale vzhledem k nemalým dopadům na řadu obyvatel středních Čech považujeme za potřebné, aby byla existence zákonných důvodů pro jejich vyhlášení přezkoumána co nejdříve Ministerstvem dopravy, kterému proto dáváme příslušný podnět,“ vysvětluje Vít Rakušan, starosta Kolína a kandidát na hejtmana za STAN ve Středočeském kraji.

„Na možnost, že budou modré zóny vyhlášeny, jsem na jednáních o integraci dopravy upozorňovala dlouhodobě, ale současná krajská koalice to bohužel brala na lehkou váhu a zjevně spoléhala na to, že k vyhlášení nedojde. Teď vedení hejtmanství před problémem, který se citelně dotkl řady Středočechů, zavírá oči, a dokonce o něm ani neumožňuje diskuzi,“ říká Věra Kovářová (STAN), krajská opoziční zastupitelka, která se bod týkající se vyhlášení modrých zón a potřeby dostavby Pražského obchvatu pokusila zařadit na pořad posledního jednání výboru pro dopravu, jehož je členkou. Krajská koalice tomu ale zabránila. „Pokusíme se tento bod navrhnout na pořad jednání zářijového krajského zastupitelstva, není možné se tvářit, že se nic nestalo,“ nevzdává se Kovářová.

Odpovědnější přístup vedení Středočeského kraje postrádá i Vít Rakušan: „O rozšíření modrých zón se mluví přibližně šest let, příslušné nařízení bylo přijato už v dubnu letošního roku a hejtman reagoval až na sklonku srpna tak, že na začátku září začne o problému jednat s Magistrátem. Hejtmanství to prostě bohužel podcenilo. Nyní se alespoň musíme pokusit zmenšit škodlivé dopady na Středočechy prostřednictvím přezkumu nařízení, které modré zóny zavedlo. Je možné, že Ministerstvo dopravy pro rozpor se zákonem rovnou pozastaví jeho účinnost nebo alespoň vyzve k jeho úpravě, což by nejen z pohledu dojíždějících Středočechů bylo jen dobře,“ uzavírá Rakušan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace