SZ: Koalice v Praze 2 má program. Rozprodat majetek a zahustit provoz aut

03.02.2015 11:20

Po téměř třech měsících od uzavření koaliční smlouvy se ODS, TOP 09 a OSB konečně shodli na společném programovém prohlášení. Programové rozdíly jsou mezi nimi však tak velké, že jsou schopni se shodnout jen na obecných proklamacích a okrajových tématech. Odpovědí na zásadní otázky jsme se nedočkali (např. jak zreformovat správu obecních domů, zda a jak pokračovat v privatizaci, či téma (ne)prodeje ekonomicky výnosných domů).

SZ: Koalice v Praze 2 má program. Rozprodat majetek a zahustit provoz aut
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

“Doufám, že vyrovnaných nebo dokonce přebytkových rozpočtů nedosáhne koalice jen proto, že rozprodá část obecního majetku. Minimálně pro rok 2015 to tak bohužel vypadá. Dle dosud dostupného návrhu rozpočtu by měly příjmy z prodeje domů krýt mj. i navýšení prostředků na provoz radnice nebo naddimenzované investiční akce. To je pro zelené nepřijatelné,” uvedl Jan Hruška, předseda zastupitelského klubu Strany zelených v Praze 2.

“Koalice ODS, TOP 09 a OSB rozprodává domy, byty a pozemky v Praze 2 za více než miliardu korun. Apelujeme na obyvatele a obyvatelky Prahy 2, aby nerezignovali na kontrolu věcí obecních. Užitečným nástrojem kontroly se snad stane také slibovaný rozklikávací rozpočet. Transparentní koalice by se však neměla pokoušet ztransparentnit také soukromé životy obyvatel Prahy 2. Plánovat do ulic kamerový systém považujeme za nemravné zasahování do individuální svobody. Bezpečnost se dá řešit jinak a účinněji,” uvedl Michal Uhl, nezávislý zastupitel zvolený za Stranu zelených.

“Vítám, že současná koalice pokračuje v sociální politice, kterou v minulém volebním období nastavili zelení. Podle programového prohlášení se má dále rozvíjet azylové bydlení pro sociálně potřebné, stejně jako nízkoprahový klub pro děti a mládež. Naopak nerozumím opakovaně deklarovanému odporu ODS vůči aplikačním místnostem, tzv. šlehárnám. Je vidět, že starostka Jana Černochová nechodí se zelenými uklízet kolem Nuselských schodů. Množství použitých jehel, které tam nacházíme, by ji možná přesvědčilo, že aplikační místnosti a kontaktní centra pro drogově závislé jsou bezpečnější řešení než žádné,” řekla Kateřina Jechová, zastupitelka za Stranu zelených a bývalá místostarostka pro sociální, zdravotní a bytovou politiku.

“Péče o životního prostředí se v programovém prohlášení smrskla zejména na úklid a rekonstrukci parků. Zcela však chybí vůle po regulaci jednoho z největších vředů Prahy 2 - individuální automobilové dopravy. Bez ohledu na dobré zkušenosti z evropských metropolí chybí také podpora sdílení aut či rozvoj cyklostezek. Naopak - Praha 2 bude navzdory dopravnímu přetížení ještě rozšiřovat možnosti parkování. Proto je dobré, že koalici záleží také na tom, aby v Praze 2 byla nonstop lékárna: tu budeme totiž s tímto přístupem potřebovat bohužel stále víc,” uvedla Monika Horáková, zastupitelka za Stranu zelených.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

14:02 Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Vrběticím.