SZ: Nepřehledná aktualizace brněnského územního plánu skrytě zvýhodňuje, navrhneme proveření

12.06.2014 21:20

Obří balík stovek změn územního plánu popsaný na více než deseti tisících stranách skrytě upřednostňuje určité vlastníky pozemků a má právní vady.

SZ: Nepřehledná aktualizace brněnského územního plánu skrytě zvýhodňuje, navrhneme proveření
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Za jeho zpracování nese zodpovědnost náměstek primátora Macek, který je sám v konfliktu zájmů ohledně rodinné chaty na přehradě. Zelení proto navrhnou prověřit obsah Aktualizace nezávislým auditem, který by měl odhalit, zda někteří vlastníci pozemků a developeři nemají přijít změnami k neoprávněné výhodě.

Aktualizace územního plánu je pro veřejnost naprosto neprůhledná. Na 10.434 stranách textu a 871 mapových listech jsou skryty stovky, často drobných změn. Řada z nich přináší výhody konkrétním majitelům pozemků a developerům. Příkladem může být změna zahrádek na stavební parcely na Kozí hoře (hranice Komína a Žabovřesk) [1], rozsáhlý areál pro čistě komerční obchodní centrum na Starém Brně [2], pětinásobné navýšení hustoty zástavby na pozemku developera na Majdelnkách [3], nebo opětovné zdvojnásobení koeficietntu ve prospěch investora sedmipatrového domu na Neumannově ulici v Masarykově čtvti [4]. Některé změny je možno hodnotit jako pokus o legalizaci černých staveb. Jde o případy řady staveb u Brněnské přehrady [5]nebo v Jehnicích, Ořešíně a dalších městských částech.

Kvůli těmto podezřelým změnám považují zelení za nezbytné nechat obsah nepřehledné obří Aktualizace prověřit nezávislým auditem, který zhodnotí, zda některými změnami nedochází k poskytnutí neoprávněné výhody.

„Obří balík stovek často nenápadných, ale podstatných, změn územního plánu má umožnit zpětnou legalizaci některých černých staveb a skryté zhodnocení pozemků vybraných firem. Za jeho přípravu je zodpovědný náměstek primátora, který je sám v konfiktu zájmů. Zodpovědní zastupitelé by si měli nechat nezávisle prověřit, zda schválení nebude znamenat pro někoho neoprávněnou výhodu. Proto příští úterý navrhneme vrácení dokumentu k přepracování,“ uvádí Martin Ander, předseda klubu zastupitelů Strany zelených.

Vrácení Aktualizace úředníkům k přepracování je jednou ze dvou cestou, které zákon zastupitelům v této fázi dává. Tou druhou je bezvýhradné schválení předloženého balíku změn, což zelení odmítají.

„Navržená Aktualizace zásadně omezuje ochranu zeleně ve městě. Bude-li schválena, usnadní kácení alejí, zastavění ploch pro plánované parky nebo výstavbu komerčních zařízení na úkor lesa,“ uvádí Jana Drápalová, starostka MČ Brno-Nový Lískovec a městská zastupitelka.

Kromě oslabení ochrany zeleně Aktualizace obsahuje i zjevné chyby. Například pozemek ekologického vzdělávacího centra Lipka na Lipové je navržen k převodu z plochy pro školství na plochu pro výstavbu bytů[6].

Občané budou mít možnost se k návrhu Aktualizace a vypořádání svých připomínek vyjádřit na veřejném zasedání zastupitelstva, které se koná v úterý 17. června od 8:00 v zasedacím sále Nové radice. Každý občan má právo vystoupit se svým příspěvkem v délce 2 minuty.

Kompletní podklady zveřejnili zelení na http://www.zelenebrno.cz/obri-aktualizace-uzemniho-planu-jak-magistrat-nalozil-s-vasi-pripominkou/

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.